Neden Şerafettin Elçi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26 Temmuzda Şırnak’ta açılışı yapılacak havaalanına, geçen yıl vefat eden Şerafettin Elçi’nin isminin verileceğinin açıklanmasına yönelik MHP kanadından tepkiler sürüyor.

Türk futbolunun marka isimlerinden Mustafa Denizli'nin Elçi'nin kızı Evin Elçi ile evlenmesi büyük yankı uyandırmıştı. Elçi geçen yıl aralık ayında vefat etmişti. Şimdi adının havaalanına verilecek olmasıyla gündemde...

Diyarbakır’daki gazetecilerle iftar yemeğinde buluşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın da katıldığı iftar yemeğinde Bakan Eker gazetecilerle yaptığı sohbette, geçtiğimiz günlerde Bingöl’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26 Temmuz tarihinde Şırnak’ta açılışı yapılacak havaalanına, geçtiğimiz yıl vefat eden Şerafettin Elçi’nin isminin verileceğinin açıklanmasını değerlendirdi.

’’JEST DEĞİL VEFA’’

Bakan Eker, Şerafettin Elçi’nin isminin verilmesinin bir jest olarak değil, bir vefa olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Elçi’nin önemli bir şahsiyet olduğunu anlatan Bakan Eker, “Rahmetli Şerafettin Elçi, bölgede uzun yıllar siyaset yapmış ve en son KADEP Genel Başkanı’ydı. Bölgede sevilen, sayılan biriydi. 12 Eylül öncesinde 1978 yılında Bayındırlık Bakanlığı yaptı. Bakanlık yaptığı dönemde; ’bu ülkede Kürtler vardır ve ben de Kürdüm’ dedi. Bu cümle o dönemde çok büyük bir yankı oluşturmuştu. Elçi, bu sözü söyledikten sonra çok eleştirildi. Daha sonra 12 Eylül darbesi yaşandı. O dönemde yargılanarak 3 yıla aşkın cezaevinde kaldı. Mahkumiyetine neden olan maddenin ne olduğunu bilmiyorum. Ama yaygın bir kanaat var, bakanlık yaptığı dönemde söylediği sözlerle ilişkili olduğu düşüncesidir. Her açıdan bu toplumda saygıdeğer biriydi. Vefat ettiğinde milletvekiliydi. Tedavi gördüğü esnada hastanede kendisini ziyaret etmiştim. Vefatı çok büyük bir kayıp oldu. Çok büyük acılar yaşamış biri. Önemli mücadeleler vermiş bir devlet adamıydı.

’’BAŞBAKANIMIZIN TAKDİRİYDİ’’

Şerafettin Elçi’nin adının Şırnak’ta yapılan havaalanına verilmesi, Sayın Başbakanımızın takdiriydi. Biz de bu konuda kendisine destek verdik. Bu konuyu daha önce Sayın Başbakanımızla görüştük, kendisi önceki gün bunu kamuoyuna duyurdu. Bu ismin verilmesinin bir jest olsun diye verilmesi kanaatinde değilim. Bir kadirşinasın, bir vefanın, önemli bir devlet adamı ve bölgede de sevilen bir insanın o ilde yapılan yatırıma isminin verilmesi şekliyle değerlendirmek lazım. Tıpkı Turgut Özal’ın isminin önemli yerlere verildiği gibi değerlendirmek gerekiyor” dedi.

ŞERAFETTİN ELÇİ

14 Mart 1938 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğdu. Tarım ve mahalli işlerle uğraşan bir ailenin çocuğuydu. Cumhuriyet döneminden önce geniş arazileri olan aile, arazileri Suriye sınırları içinde kalınca ekonomik sıkıntıya girdi. İlk ve ortaokulu Cizre’de, liseyi Mardin’de bitirdi. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Diyarbakır’da avukatlık stajından sonra Cizre’de avukatlık yaptı. 12 Mart 1971 sonrasında Diyarbakır Cezaevi’nde 8 ay kaldı. 1977 genel seçimlerinde Adalet Partisi’nden Mardin Milletvekili seçildi. 1978 yılında 11’ler diye anılan grupla birlikte AP’den ayrılıp Bülent Ecevit liderliğindeki hükümete Bayındırlık Bakanı olarak katıldı. 12 Eylül 1980’den sonra beyanatları sebebiyle 30 ay cezaevinde kaldı. Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı’nı ardından 3 Ocak 1997 tarihinde Demokratik Kitle Partisi’ni kurdu. Parti, Anayasa Mahkemesi tarafından programında yer alan bazı görüşler sebebiyle devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı bulunarak 26 Şubat 1999 tarihinde kapatıldı. Elçi, uzun yıllardır sürdürdüğü yeni bir siyasi parti kurma arayışlarını, 19 Aralık 2006 tarihinde KADEP'i kurarak tamamladı. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçildi. 25 Aralık 2012 tarihinde Ankara'da öldü.