AK Parti MKYK toplandı

   Toplantının gündeminde ise Mısır’daki gelişmeler, yeni anayasa çalışmaları, çözüm süreci, ekonomideki gelişmeler ve Suriye’deki son durum var.

AK Parti MKYK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantının öncelikli gündeminde ise ordunun darbe yaptığı Mısır yer alıyor. Mısır’daki askeri darbe sonrası yaşanan gelişmelerin ele alınacağı AK Parti MKYK toplantısında, ’Darbe’ ifadesini kullanmaktan çekinen ABD ve Avrupa Birliği’nin tavrı da masaya yatırılacak. ABD ve AB adeta geri adım niteliğinde açıklamalar yaparak, Mısır’ın seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin serbest bırakılmasını istedi. Bugünkü toplantıda ABD ve AB’nin değişen bu tavrı başta olmak üzere gelişmeler detaylı olarak değerlendirilecek.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu’nun MKYK öncesinde Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin ile gerçekleştirdiği görüşmenin de yine toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Çavuşoğlu’nun, Mısır Büyükelçisi ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bazı bilgiler sunacağı tahmin ediliyor.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Toplantıda masaya yatırılacak bir başka önemli konu ise yeni anayasa çalışmaları olacak. Başbakan Erdoğan geçen hafta bir iftar programında yaptığı konuşma sırasında muhalefete seslenerek, üzerinde uzlaşılan 48 maddeyi TBMM Genel Kurulu’na getirmeyi teklif etmişti. AK Parti MKYK’da bu çağrıya muhalefetten gelen tepkiler ile anayasa çalışmalarının genelinin tartışılması bekleniyor.

Çözüm sürecinin de ele alınacağı toplantıda, ikinci aşama öncesinde demokratikleşme yönünde atılacak adımların ayrıntıları tartışılıyor. Başbakan Erdoğan’ın Akil İnsanlar Heyeti’nin hazırladığı raporun yanı sıra kurmaylarının da görüşlerini alması bekleniyor.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER

Gezi Parkı olayları sonrasında ekonomideki durum sık sık kamuoyunda tartışıldı. Başbakan Erdoğan ise Gezi Parkı olaylarının arkasında Faiz Lobisinin olduğunu açıklamıştı. Erdoğan dün de ekonomi kurmaylarıyla İstanbul’da bir toplantı yapmış, ve toplantıda uluslararası ve yurt içi finansal piyasalardaki gelişmeler ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler masaya yatırılmıştı. Bugün de yine ekonomiyle ilgili son verilerin ele alınması bekleniyor.

Toplantıda ayrıca yaklaşan yerel seçimler ve son kamuoyu araştırmaları da masaya yatırılacak. Suriye’deki gelişmeler de gündemdeki bir diğer önemli konu olacak.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’ndeki MKYK toplantısının ardından MKYK üyelerine ve eşlerine iftar yemeği verecek.