103 yaşında kimliğine kavuştu

Adana’da sağlık problemleri yaşayan ama nüfus cüzdanı olmadığı için doktora gidemeyen 7 çocuk, 47 torun ve 46 tane de torununun torunu olan Fatma Turp, 103 yaşında kimliğine kavuştu. Adanalı Fatma Turp, 1910 yılında Kayserili Bulgurcu Ahmet’in 9 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.

Bulgurcu Ahmet, düşmanın bozguna uğratıldığı Çanakkale Cephesi’nde şehit oldu. Babasını savaşta kaybeden Fatma nine, Hacı Salih Turp ile evlendi. Turp, evlenmesine rağmen nüfus cüzdanı alamasa da ismi, 7 çocuğunun nüfus cüzdanının anne bölümüne yazıldı. 1995 yılında eşi Hacı Salih Turp’u kaybeden Fatma Turp, Adana’da yaşayan oğlu Hakkı Turp’un yanına geldi. Oğul Turp, annesine nüfus cüzdanı çıkarmak için nüfus müdürlüğüne başvurdu ancak hiçbir yerde kaydına rastlanmadığı için nüfus cüzdanı çıkartılamadı.

YAŞI TESPİT EDİLDİ

İlk olarak İhlas Haber Ajansı’nın gündeme getirdiği ve yaşından dolayı "Turp Nine" denilen Fatma Turp’un kimlik sorununa Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik el attı. Fatma Turp’un öz torunu Bayram Turap’ın BİMER’e başvurmasının ardından, Bakan Çelik’in girişimleriyle Turp Nine’ye nüfus cüzdanı çıkartıldı. Yapılan incelemelerde, Fatma Turp’un 103 yaşında olduğu tespit edildi.

Fatma Turp’un öz torunu Bayram Turap, Fatma Nine’nin 1996 yılından beri kendileri ile beraber yaşadığını söyledi. Turap, ninesinin son yıllarda eklem rahatsızlıkları yaşadığını belirterek,

“Kimliği olmadığı için onu hastaneye götüremiyorduk, bu da zorumuza gidiyordu. Daha önce da girişimlerimiz olmuştu sonuç alamamıştık. Ben daha sonra BİMER’e başvurdum. Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’ten Allah razı olsun, desteklerini unutamayız. Sarıçam Belediye Başkanımız Ahmet Zenbilci ve Adana İl Nüfus Müdürü Cemal Okumuş da kimliğin çıkarılması için büyük emek sarf etti. Allah hepsinden razı olsun” dedi. İşitme problemi yaşayan Fatma Turp, çocuklarını hatırlasa da yaşını da torunlarının sayısını da çoktan unutmuş. Dizlerinin ağrıdığını söyleyen Fatma Nine, tedavi olacağı için mutlu olduğunu ifade etti.