Kadın doğum uzmanlığına 'kadın' şartına tepki

    "Doktorun kadını erkeği olmaz" diyen uzmanlardan bazıları, bunun muhafazakarlaşmadan kaynaklandığını öne sürdü. Pek çok sağlık kuruluşu, gazete ilanı ile 'kadın' jinekolog arıyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, bu durumu, Türkiye’de kadın jinekologlarının sayısının artması ve muhafazakarlık eğilimi ile açıkladı.

   Prof. Dr. Demir, "Eskiden 10 kadın doğum uzmanından 8- 9’u erkek iken, bugün 6- 7’si kadın. Bazen hasta da bunu tercih edebilir ama, gazetedeki ilanların artmasının nedeni Türkiye’nin giderek muhafazakarlaşması. Doktorun kadını erkeği olmaz. Doktora ayıp da olmaz. Bize 'Siz nasıl erkek kadın doğumcu oluyorsunuz' diye soran hasta ve hasta yakınları oluyor. Bu ayrımcılık hekimlikte bile kabul edilemez" dedi.

'BU AYRIMCILIKTIR'

   Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Operatör Doktor Reşat Bahat da, kadın jinekolog arayışının meslektaşları arasında rahatsızlık yarattığını vurgulayarak şunları söyledi: "Tabii ki belli bir kısmın tercihi kadın jinekolog. Ama bu meksimum yüzde 20’dir. Bu konuda bilimsel bir oran yok ama, işletmeciler bunu avantaja çevirebilmek için vatandaşın talebinin çok daha ötesinde cinsiyet belirterek doktor arıyorlar. Bu, tabip odaları başta olmak üzere birçok kuruluşun karşı çıkması gereken bir durum. Çünkü ayrımcılıktır. Bu ilanlar kadınları korumak için değil o cinsiyet ayrımından menfaat ummak için yapılmaktadır."