Bağış’tan AB’ye hodri meydan

   Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Bir yandan Suriye’yi, diplomatik bir takım çözümlerle bu vahşetin durdurulması için Avrupa Birliği’ne hatırlatacağız, öte yandan da Avrupa Birliği’ni bir samimiyet imtihanına daha davet edeceğiz. Mısır’da çuvalladıkları samimiyet imtihanını Suriye’de bir kez daha yinelemezler” dedi.

AB Bakanı Bağış, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay’ı kabul etti. Bağış, kabulde yaptığı konuşmada, Suriye’deki eli kanlı diktatörün, Şam canisinin vahşetinin devam ettiğini söyleyerek, uluslararası kamuoyunun hala Suriye konusunda atması gereken adımları atmadığını ifade etti.

Bağış, “Şu an itibariyle 21 farklı kampta AFAD Başkanlığımız koordinasyonunda 200 bin Suriyeli kardeşimizi barındırıyoruz. Kampların dışında da 300 Suriyeli kardeşimizi ülkemizde ağırlıyoruz. Toplam yarım milyon Suriyeli şu an ülkemizde huzur içerisinde, barış içerisinde, en azından can ve mal güvenliğini garanti altına almış durumda” şeklinde konuştu.

Bağış, şunları kaydetti: “Suriye’den gelen bu kardeşlerimize, misafirlerimize harcanan fonun toplam miktarı 1,5 milyar dolar. Bu 1,5 milyar doların 116 milyonu dışarıdaki bir takım kaynaklardan sağlanmış, geriye kalan 1,4 milyar doları ülkemizin kendi kaynaklarından, devletimizin, derneklerimizin, kuruluşlarımızın çabalarıyla seferber edilmiş. Daha da acısı, 116 milyon doların sadece 6,9 milyonu Avrupa Birliği ve AB üyesi ülkelerden gelmiş. Lafa gelince demokrasiden, özgürlükten, ifade özgürlüğünden, insan haklarından, her türlü demi vuran Avrupa’daki bazı muhataplarımızın Suriye konusunda ellerini ceplerine atmaları gerektiğini, mümkünse ellerini biraz daha taşın altına koymaları gerektiğini hatırlatmak için Sayın Başkanımızın bizden ricası oldu.”

Bağış, Gaziantep ziyareti sırasında Suriyelileri ziyaret ettiğini hatırlatarak, Suriyelilerin kendileri için değil de, Suriye’de kalan akrabaları, komşuları için taleplerde bulunduklarını ifade etti. Bağış, “Bir yandan Suriye’yi, diplomatik bir takım çözümlerle bu vahşeti durdurmak için Avrupa Birliği’ne hatırlatacağız, öte yandan da Avrupa Birliği’ni bir samimiyet imtihanına daha davet edeceğiz. Mısır’da çuvalladıkları samimiyet imtihanını Suriye’de bir kez daha yinelemezler. Suriye’nin yardımına, Suriyeli kardeşlerimizin yardımına yetişmek için çabalarını ortaya koyar” ifadelerini kullandı.

Oktay, Türkiye’de 21 kamp olduğunu söyleyerek, Türkiye olarak sistem kurduklarını ifade etti. Oktay, okul, hastane, gıda güvenliği boyutunda entegre bir sistemin olduğunu kaydederek, “30 bine yakın öğrencimiz var. Bin 600 öğretmenimiz var. Yine sağlık alanında bir milyon 300 binin üzerinde poliklinik hizmetimiz var. 225 binin üzerinde hastanede verdiğimiz hizmetler, 25 binin üzerinde ameliyatlarımız var” şeklinde konuştu.

Suriyelilere Birleşmiş Milletlerin 1,5 milyar dolar üzerinde yardım edeceğini taahhüt ettiğini belirten Oktay, “Türkiye için bize ulaşan 6,9 milyon dolardır. 116 milyon dolar toplam yardım ulaşmıştır. Bunun 50 milyon doları Suudi Arabistan’dan, 45 milyon doları Birleşmiş Milletler ayni yardımı şeklindedir. Geriye kalan 6,9 milyon doları ülkeler boyutundadır. Avusturya 25 bin dolar, Fransa 145 bin dolar, Alman Kızılhaçı 500 bin dolar, İsveç Kızılhaçı 245 bin dolar, İngiliz Kızılhaçı 1,5 milyon dolar, Hollanda Kızılhaçı 2,46 milyon dolar, Norveç Kızılhaçı 1,6 milyon dolar ve Belçika’nın okul bağışı karşılığı 650 bin dolar olmak üzere toplam 6,9 milyon dolar” ifadelerini kullandı.