CHP'li vekillerden Ulusal Marka Ajansı teklifi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ile birlikte Ulusal Marka Ajansı kurulması ve Marka Müzesi oluşturulması yönünde kanun teklifi verdi.

CHP'li vekiller, markalaşma faaliyetlerinde ulusal firmalarımıza yeterli desteğin sağlanması ve ülkemizdeki marka bilincinin artırılmasına yönelik olarak Ulusal Marka Ajansının kurulmasının yanında bir Marka Müzesi oluşturulmasını ve ülkemizin sahip olduğu kendine has değerlerin korunarak yaşatılması gerekliliğini savundular. CHP’li vekiller Toprak ve Türeli verdikleri kanun teklifiyle, Ulusal Marka Ajansı kurulması ve Marka Müzesi oluşturulması gerekliliğinin altını çizdiler. Meclis'e sunulan kanun teklifinin gerekçesinde ekonominin üretim ve ihracat stratejisinin yüksek katma değerli mal ve hizmet üretiminde uzmanlaşma ve bilgi toplumuna dönüşme perspektifinde oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Üretim ve ihracatta teknoloji yoğunluğunun, Ar-Ge ve inovasyon (yenilikçilik) faaliyetlerinin artırılması ve uluslararası rekabet gücüne sahip ve marka değeri yüksek ürünlerin ortaya konulması gerektiği belirtilen gerekçede ayrıca, Ulusal Marka Ajansı ve Marka Müzesi'nin bu amaçlara hizmet edeceği de yer aldı. Markalar ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyor CHP'li Türeli ve Toprak kanun teklifinde şu açıklamalara yer verdiler:

"Markalaşma faaliyetleri Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Üretim ve ihracat yapısının dönüştürülmesi, markalaşma sürecinin hızlandırılması, markalaşmaya ilişkin yeterli altyapı ve yüksek standartların oluşturulması ve markalaşma faaliyetlerinde ulusal firmalarımıza yeterli desteklerin sağlanması için bu konuyla görevli bir kurumun oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç, Türkiye’nin yatırım ortamının uluslararası çevrelerde tanıtılması amacı ile de büyük paralellikler taşıyacaktır. Bu çerçevede, söz konusu görevleri yerine getirecek bir 'Ulusal Marka Ajansı' kurulması uygun olacaktır. Diğer taraftan geçmişten günümüze değişik sektörlerde faaliyet gösteren ve ekonomimizin gelişmesine katkıda bulunan markaların sanatsal ortamlara taşınarak sunulması, bir taraftan ülkemizin tanıtımı açısından yararlı olurken, diğer taraftan ülkemizde marka bilincinin artırılması hedefine önemli katkılar sağlayacaktır. Buna ilaveten, Türkiye’nin geçmişten bugüne yarattığı markaların süreçleriyle birlikte bir bütün halinde sanatsal ortamlarda ve çağdaş sanatsal disiplinlerle sunulması da ülkemizin tüm sektörlerde ulaştığı noktayı açık bir biçimde ortaya koyacaktır. Bu çerçevede, Türkiye’nin marka macerasını sanatsal ortamlara taşıyacak bir 'Marka Müzesi' oluşturulması uygun olacaktır."