Prof.Dr. Acar: İzmir, üniversiteler şehri olmayı hak ediyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar,  İzmir’in üniversiteler şehri olmayı hak ettiğini, hatta 5 üniversiteyi daha kucaklayabilecek potansiyele sahip olduğunu açıkladı.

“Türkiye 500 üniversiteyi hedeflemelidir”

Türkiye’de  üniversite sayısının hedeflenin altında olduğunu söyleyen Prof.Dr. Acar, “Türkiye'de 176 üniversite var. Türkiye'nin kısa vadeli hedefi 250 üniversitesayısına ulaşabilmek olmalıdır. Bizim nüfusumuza sahip Avrupa ülkelerine baktığımızda ortalama 1000 üniversite rakamıyla karşı karşıyayız. Türkiye üniversiteleşme açısından Avrupa’nın çok gerisinde kaldı. Bugün 250 üniversite hedefleniyor ama belki de 500’ün hedeflenmesi ve buna yönelik fiziki ve beşeri kapasitenin planlanması gerekmektedir. Amerika'da 5000 civarı üniversite var. Amerika'nın nüfusu 320 milyon, Türkiye olarak ABD nüfusunun dörtte biri rakama sahibiz. Bu açıdan bakarsak hedeflerimizi yüksek tutmaya yönelik çalışmaları başlatmak zorundayız.” diye konuştu.

“Şehri yönetenler artık bir karara varmalı”

İzmir özelinde önemli saptamalarda bulunan İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, “şehri yönetenlerin İzmir’in bir sanayi kenti mi, sağlık hizmetlerinin verildiği sosyal bir kent mi, fuarlar kenti mi, eğitim kenti mi ya da hepsi mi olmalı gibi soruları cevaplayarak planlamalar yapması gerektiğini” ifade etti.

Prof.Dr. Acar şunları kaydetti: “Odaklanmalar kaynakları doğru yönetmek açısından gerekli. Belki odaklar birer birer planlanmalı. Şehirde öyle bir aks/ güzergah oluşturulması gerekir ki; o bölgede üniversiteler olsun, kütüphaneler, yurtlar, sosyal ve kültürel merkezlerin hepsi aynı bölgede yer alsın. Başka bir bölgede sağlık birimleri yer alsın, ya da fuar alanları…Hepsi de olsun demek de mümkün ancak, bunun bir bedeli var ve bu bedel ihmal edilebilir değildir. ”

 “İzmir yükseköğretim açısından oldukça zengin bir kültüre sahip”

İzmir’de yükseköğretim öğrencilerine geniş imkanlar sunulduğunu söyleyen Prof.Dr.Acar: “İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olarak  üniversitelerin  kümelendiği bir şehir haline geldi. İzmir aynı zamanda üniversite kültürünün oluştuğu bir şehir. İzmir yurtları, öğrencilerin sosyal-kültürel alanlarını besleyen mekanları ve yeni yerlerin çoğaldığı alanları, öğrenci ile şehir arasında bir bütünleşmenin yaşandığı bir şehir. İzmir bütün bu nedenlerle bakıldığında “üniversiteler şehri olmayı hakediyor. Dolayısıyla İzmir’i tercih eden öğrenci oldukça şanslı” dedi.