Beşinci yüz naklinde yüzler gülüyor

Türkiye’de beşinci yüz nakli, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirildi. Ameliyatı yapan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın durumunun iyi olduğunu açıkladı. Özkan, yüz nakli yapılan Recep Sert’in 10 gün içinde yemek yemeye başlayacağını da duyurdu.

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde denizde boğularak Muğla Yücelen Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza’nın (42) yüzü Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan Recep Sert’e (27) başarılı bir şekilde nakledildi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın durumunun gayet iyi olduğunu hiçbir sorun olmadığını, ancak yoğun bakımda olan bir hastanın durumunun her zaman kritik olduğunu belirtti.

Uyandırma çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Prof. Dr. Özkan, “Kalp bulgularının, diğer sistemik bulgularının toparlanması, bütün dokuların iyi olması, her şeyin steril olması lazım. Hafta sonu uyandırıp hafta başı yoğun bakımdan çıkarırız. Çene nakli hasta için zor, bizim için zor olmadı. Olmazsa hasta için çok şey kaybedebileceğiniz bir ameliyat. Önce üst çeneyi mi taşıyalım diye düşündük, sonra alt çeneyle koordineli olmayacağı ve alt çenenin çok olmadığı ve üçte birinin kayıp olduğu, bunlardan sonra da tedavinin zor olacağı için birlikte yaptık. En uygun olan buydu. Güzel oldu” dedi.

Alt ve üst çene hareketinin başlanmasında bir sorun olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Özkan, hissetmenin bir veya iki yıl sürebileceğini, yaklaşık 10 gün sonra ise hastaya yemek yedireceklerini belirtti. Ameliyatın alt ve üst çene naklinden dolayı bir iki saat uzadığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, ameliyatın toplamda çok kısa sürdüğünü söyledi.

"OTURMASI 20 GÜNÜ BULUR"

Hastanın ne ne zaman aynaya bakabileceği sorusuna ise Prof. Dr. Özkan, “Şişlikler indikten sonra aynaya bakabilir. Oturması 15-20 günü bulur. Ailesine yoğun bakımdayken görmelerine izin vermeyiz” şeklinde cevap verdi.

Nakil bekleyen 2 kadın ve 3 erkek hasta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özka, kendisini yurt dışından çok sayıda hasta aradığını belirtti. Prof. Dr. Özkan, “Yurt dışından da çok sayıda hasta arıyor. Bir kaç ülkeden gelecek var. Ama kanunlarda durum nasıl bilmiyorum. Nasıl yapabiliriz bilmiyoruz. Bosna Hersek’ten sabah aradılar gelin konuşalım dedik” şeklinde konuştu.

Recep Sert’le beraber iki erkek hastanın daha nakil beklediğini ancak doku ve rengin tam olarak Sert’e uyduğu için ona nakil yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Özkan, yurt dışında böyle ameliyatların yaklaşık bir gün sürdüğü halde kendilerinin kısa bir sürede tamamladıkları sorusu üzerine, “Biz artık çok zaman kaybetmiyoruz. Uzun sürmesi çok iyi olması anlamına gelmiyor. Saat 5 gibi donör çıktı, 24 saat olmadan nakli bitirdik. Sağlık bakanlığı çok iyi destekliyor" şeklinde yanıt verdi.

Polonyalı donörün tüm organlarının bağışlandığını ancak sadece yüzünün kullanıldığı ile ilgili soruya ise Prof.Dr.Özkan, “Diğer organlar hasar gördüğü için organlar alınamadı” şeklinde yanıtladı.

Ameliyatın hemen ardından yapılan basın açıklamasında söylediği ‘Güle oynaya ameliyat yaptık’ cümlesine de açıklık getiren Prof. Dr. Özkan, “Orada gülmüyorsunuz, oynamıyorsunuz. Rahat olduğu için, hiç bir sıkıntıya girmediğimiz bir ameliyat oldu. Güzel ve akıcı bir ameliyat oldu normalde çok sıkı zor bir ameliyat” dedi.

DERYA SERT İÇİN BİR YILIN SONUNDA GÜZEL HABER VERECEĞİZ

8 Ağustos 2011 yılında dünyada ilk rahim nakli yapılan Derya Sert’in durumu ile ilgili soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Özkan şöyle konuştu:

“İyi olacak, güzel haberler vereceğiz. Bir yılın sonunda güzel haber vereceğiz. Eylül, Ekim gibi olacak. Olmazsa zaten sonlandırırız. Yüz nakli çok büyük bir ameliyat, ama rahim naklinin sonuçları çok farklı. Bebek olması için yapılıyor. Gözü kör girmek değil, bu işlere gelecekte rahim nakli de rutine girer inşallah.”