Canan Tan, uzay kampında kampa girdi

Canan Tan, yazmayı planladığı yeni romanı 'Uzay Kampı Maceraları' için Gaziemir Ege Serbest Bölgesi içinde yer alan Uzay Kampı Türkiye’de, kampa girdi. Uzay kampı Türkiye’de 3 gün geçiren Canan Tan, yetkililerden kampla ilgili bilgi alırken, burada bulunan yerli ve yabancı çocuklar ile de bilgi alışverişinde bulundu.

NASA tarafından kurulan bu kampın, dünyada üçüncü, Türkiye, Ortadoğu, Güneydoğu Avrupa ve Batı/Orta Asya’da bulunan tek uzay kampı olmasına karşın yeterince tanınmadığını belirten Tan, burasını tanıtmanın kendisi için de gurur verici olduğunu söyledi. Tan, temsili olarak yapılmış Mars yüzeyinde yürürken, Kızıl Gezegen’in üzerinde yürüyormuş gibi hisse kapıldığını anlattı. Uzayın her zaman ilgisini çeken bir konu olduğunu dile getiren Tan, “Burada daha önce kampa katılmış tanıdıklarımdan kamp süresince yaşadıklarını topladım. Ayağı yere basan bir kitap olsun diye derinlemesine bir araştırma yapıyorum. Lucy ve Stephen Hawking’in her yaşta insanın okuduğu kitaplar; “Evrene Açılan Anahtar' ve onun serisinden oluşan uzay kitaplarını okuyorum.

Genç beyinlerin fen ve uzay alanında bilgilendiren dünyadaki önemli kamplardan biri olan Uzay Kampı Türkiye’nin İzmir’de bulunmasını değerlendiriyorum. Bilgi ve belge dağarcığımı tamamlamak için katıldığım üç günlük kampta çocuklara, gençlere aktarılan bilgileri inceliyorum. Simülatörleri inceledim. Uzay yürüyüşündeki bağımsız hareketleri, çocuklara aktarılan, astronotların ay üzerindeki hareket hissinin yaşatılmasını, nasıl yüründüğünü, nasıl manevra yapıldığını izledim. Demiroksitli, kırmızı mineralleri olan toprağı canlandırmışlar. Kızıl gezegenini gezmiş gibi oluyorsunuz. İnanın gezerken kendimi bir an Mars’ın yüzeyindeymiş gibi hissettim. Bu araştırmalar sırasında, uzay mekiğinin atılmasından, dünya üzerine indirilmesinin çok daha zor olduğunu ve en az 1000 saat uçan özel pilotlar yetiştirildiğini öğrendim” dedi. Hazırlıklarını sürdürdüğü kitabın da her yaştan insanları ilgilendireceğine inandığı belirten Tan, çocuklara, gençlere yönelik bir macera romanı olacak bu çalışmayla, uzay gemisinde geçecek bir romanın geleceğini söyledi.

Mehmet KURT/DHA