Çevrecilerden meditasyonlu tepki

Antalya’nın Demre ilçesinde, caretta carettaların yumurtlama sahası olan Sülüklü Plajı’nda toplanan çevreci bir grup, plajın yanında yapımına başlanan Yat Limanı inşaatına tepki gösterdi. Caretta caretta yavrularının yumurtadan çıktıkları an denize güvenle ulaşabilmeleri için bölgede kamp kuran çevrecilerden Levent Kurtuluş, güne yoga yaparak başladıklarını, meditasyon ile de kötü düşüncelerden arındıklarını söyledi. Bölgeye gelen tatilcilerin kendilerine eşlik ettiğini belirten Kurtuluş, meditasyonun kendileri için amaç olmadığının altını çizerek, canlıların birbirine ihtiyaç duyduğu için sadece Caretta carettaları değil tüm canlıları düşünmeleri gerektiğini söyledi.

"DENİZE ULAŞANLARIN BİLE YAŞAMA ŞANSI DÜŞÜK"

İnşaat Mühendisi olan ve dalış kursları veren Levent Kurtuluş, 30 senedir yumurtlama alanı olan bölgenin rant için gözden çıkarıldığını ileri sürerek plajın hemen yanında yapımına başlanacak Yat Limanı inşaatına tepki göstererek “Caretta carettaların yumurtladıkları yerleri çeviriyoruz. Yumurtadan çıkacakları gün mutlak sessizlik sağlıyoruz. Yapılaşma olursa bunu yapamayız. Ben dalış da yapıyorum. Beş on dalışta bir Caretta caretta görürsek sevinir olduk. Bu yüzden buradaki doğumun denize ulaşması çok önemli. Zaten denize ulaşanların da yaşama yüzdesi çok düşük olduğu için yavaş yavaş biz bunların soyunu tüketmiş oluyoruz. Ne için? Biri gelecek buraya otel yapacak, hayatını güvence altına alacak, para kazanacak, rant olacak, yat limanı olacak. Biraz kendi lüksümüzü abartıp bunları hiç düşünmüyoruz.”

"20 YILDIR GELİYORUZ"

İstanbul’dan Caretta caretta yavruları için Demre’nin Sülüklü Plajı’na gelen tasarımcı Ezgi Bozantı ise plajda kamp kuran Fransız Lilyan-Alain Ganther çiftine tercümanlık yaptı. Emekli öğretmen Lilyan Ganther 20 yıldır Sülüklü Plajı’na geldiklerini belirtti. Ganther, daha önce kumsalın başka bir bölgesinde bulunan restoranın kumsala bırakılan Caretta caretta yumurtalarını korumaya aldığını, ancak restoranın ortadan kalkmasıyla o bölgede sahile kadar gelen arabalar ve motosikletler yüzünden artık kaplumbağaları görmediklerini söyledi.