Aydın'da limonata ikramına müftülük engeli

Aydın İl Müftülüğü’nün, Aydın Belediyesi’nin Ramazan Ayı boyunca camilerde sunduğu limonata ve kar helvası ikramını engellemeye çalışması şaşkınlık yarattı. Engellemeye anlam veremediğini belirten CHP’li Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Cami avlusunda olmazsa, kaldırım da yine dağıtırız” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Aydın İl Müftülüğü, imamlara, “Başkanlığın afişleri dışında cami müştemilatı içerisinde ve duvarında dışında bulunan afiş ve reklamların kaldırılmasın rica ederim. Müftü Ömer Kocaoğul” ve “Cami avlusundaki çadır ve pankartların da kaldırılmasını rica ederim” yazılı birer mesaj gönderdi.

Cami görevlileri, mesajla gelen talimatı yerine getirmek isteyince, cemaat şaşkınlık yaşadı. Din görevlileri, duruma müdahele edip, Aydın Belediyesi’nin kar helvası ve limonata ikramını engelledi. Caminin dış duvarınana asılı “Hayırlı Ramazanlar. T.C. Aydın Belediye başkanı Özlem Çerçioğlu” yazılı pankart da kaldırıldı. Belediyenin Ramazan ayının ruhuna uygun olan kar helvası ve limonata dağıtılmasının engelenmesine anlam veremeyen cemaat, “Müftülük, bunun neyinden rahatsız olmuş, açıklasında öğrenelim?” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Aydın İl Müftü Yardımcısı Salih Akcan, “Camilere değişik kişi ve kurumlar duyuru asmaya kalkıyor. Bunun bir izne tabi olmasını istedik. Kar helvası dağıtımını yasaklamadık. Sadece stant kurulmamasını istedik. Kar helvası stantları cami avlularına kuruluyor. Dışarıda namaz kılındığı için yer daralıyor. Limonata ve kar helvası dağıtımı teravih namazı sonrası yapıldığı için stant kurulmadan da yapılabilir” diye konuştu.

ÇERÇİOĞLU, “STANT YASAĞI MANİDAR”

Müftülüğün stant kurulması yasağını manidar bulduğunu belirten CHP’li Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise şunları söyledi:

“Birlik ve beraberliğin aşılandığı bu kutlu aya ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. Bu kutlu ayda her zaman olduğu gibi dayanışmanın en güzel örneklerini görmeyi arzu ediyoruz. Sevinç ve umut kaynağı Ramazan ayının manevi atmosferi barış, huzur, kardeşlik ve hoşgörüyü beraberinde getiriyor. Bu mübarek ayı dolu dolu geçirebilmek adına bu sıcak günlerde cami cemaati ve vatandaşlara belediye olarak şerbet ve kar helvası dağımı yapıyoruz. Ancak İl Müftülüğü imamlarımızdan cami avlusunda stant kurulmasının engellenmesini istemiş. Şerbet, kar helvası, bardak ve masadan oluşan ve vatandaşımız ikramı güven içinde alsın diye 'Aydın Belediyesi' tarafından düzenlendiğine dair yazının olduğu bu stant Müftülüğü neden rahatsız etti anlamadım ama hoşgörü ile karşılıyorum. ramazan ayının özüne uygun çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şerbet ve kar helvası dağıtımı devam edecek. Cami avlusunda olmazsa, kaldırım da yine dağıtırız.”