La Fontaine ruhu yeni bir evrenin kapılarını açtı

   La Fontaine’nin fablları günümüzde yepyeni bir evrene hayat verdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Mezunu Aylin Karaman, bitirme projesinde fabllar kullanarak, La Fontaine’nin ders ve mesajlarını gençlere aktardı. Eserlerinde hayvanlara ahlaki karakterler yükleyerek onların nezdinde insanlara “ahlak dersi” veren La Fontaine, Karaman’ın illüstrasyonları ve hikâyesiyle Odron evreninde yeniden hayat buldu.

   Karaman, görsel tasarımla yeniden kurguladığı fabllarda, günümüz gençlerine insani değerleri anımsattı. Tilki, kurt, fare, eşek, aslan, kedi ve köpekten oluşan 7 karakteri Odron adlı evrende bir araya getiren Karaman, kahramanın bu karakterle karşılaşmasını ve dersler alarak kendi dünyasına dönmesini illüstrasyonlara yansıttı. İllüstrasyonları ve hikâyesini yine Odron adını verdiği kitapta toplayan Karaman, bu çalışmasını gençlere yakın zamanda e-kitap olarak sunacak.

   La Fontaine’in eserlerinin günümüz yaşam koşullarında anlaşılmasının daha dikkat çekici olduğunu belirten Aylin Karaman, fablların çevirilerini ünlü Türk şairi Orhan Veli’nin yaptığını ve Veli’nin eserin çocukların anlayabileceği düzeyde olmadığını fark ederek, özellikle buna vurgu yaptığını söyledi. Karaman, “La Fontaine de eserlerini oluştururken 6 ve 16 yaşındaki taht varislerine kitaplarını ithaf etmiş. Böylece La Fontaine’nin kitapları, çocuklar için yazılmış olarak algılanmış. La Fontaine masallarında hayvanlara ahlaki karakterler vererek onların nezdinde bazı insan karakterlerini tenkit etme yoluna giderek, ahlaki ders veriyor. Bu derslerin günümüz gençliği açısından algılanması, gelecek yıllarımızın şekillenmesi açısından büyük önem taşıyor.

   Bu sebeple ben de hedef kitleyi değiştirdim” dedi. Hedef kitlesinin 15 - 24 yaş aralığındaki gençlerin olduğunu kaydeden Karaman, hikâyesini La Fontaine karakter ve mesajlarıyla güçlendirdiğini bildirdi. Karaman, şunları söyledi: “Hikâyemde Odron isimli bir evren var. Odron'da büyüleyici ormanlar ve güzel bir doğa var fakat karakterim dışında hiç insan bulunmuyor. İnsanlar gibi konuşabilen hayvanlar var. Hikâyede; karakterim nasıl olduğunu farkına bile varmadan kendisini Odron'da buluyor, sonra geri dönebilmenin bir yolunu arıyor. Bu süre içerisinde hayvanlarla karşılaşıyor. Hayat ile kendisi hakkında yeni şeyler öğreniyor. Bu hikâyeyi görselleştirip bir kitap tasarladım. Kitapta karakterin yaşadığı umutsuzluk ve ikilemi yansıtabilmek için renk kullanmamayı tercih ettim. Kendi illüstrasyonlarımla okuyucuya Odron hakkında ipuçları verip hayal güçlerini beslemek istedim.”