Genç yetenekler Adnan Saygun anısına yarıştı

 Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen 10'uncu Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen Ahmed Adnan Saygun Uluslararası Piyano Yarışması'nda dereceye giren genç piyanistler, final gecesinde verdikleri konserin ardından ödüllerini aldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük bestecilerinden biri olan ve yetiştirdiği yeteneklerle bilinen Ahmed Adnan Saygun anısına düzenlenen piyano yarışmasına iki ayrı yaş kategorisinde 12 genç sanatçı katıldı. Gümüşlük Sahili’ndeki Festival Alanı ve Gümüşlük Müzik Akademesi’ndeki yarışmada 1983-1995 doğumlu yetenekler A sınıfında, 1995 sonrası doğumlu genç piyanistler ise B sınıfında yarıştı. Final ve final konserleri ise Antik Taş Ocağı’nda gerçekleştirildi. Yarışma klasik müzik tutkunları ve yarışmacıların aileleri tarafından ilgiyle izlendi.

KIYASIYA MÜCADELE VERDİLER

18 yaş altı B sınıfında yarışan genç piyanistler, 20 Temmuz akşamı jüri önünde sınavlarını verdi. Genç yeteneklerin birer performans sergiledikleri yarışmada jüri kararıyla dereceye girenler açıklandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi Beste Tanağardıgil (17) birinci seçilirken, ikinciliği Özel Uğur Akademik Anadolu Lisesi’nden Kerem Ernur (15) elde etti. Üçüncülük ödülünü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi Işık Soyluer (15) ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gören Ceren Eskici (16) paylaştı.

21 Temmuz akşamı ise 18 yaş üstü yarışmacılar yeteneklerini sahneledi. Yarışmada, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Cem Babacan (25) birinci seçilirken, ikincilik ödülü Moskova Konservatuarı’ndan Kenan Tatlıcı (23) ve Minsk Müzik Akademisi öğrencisi Sinan Çayır (20) arasında paylaşıldı. Üçüncülük ise Konservatorium Wien’de öğrenim gören 19 yaşındaki Deniz İrem Gür’ün oldu.

Yarışmaya katılan izleyiciler arasında yapılan oylamada ise Deniz İrem Gür, en yüksek oyu olarak, 'halkın birincisi' oldu. Ayrıca, yarışmada verilen özel ödül olan 'En İyi Saygun Yorumcusu' ödülüne ise Sinan Çayır layık görüldü.

PARA ÖDÜLÜ KAZANDILAR

Genç yetenekler, yarışma kuralları gereği Ahmed Adnan Saygun’un eserlerine yer verdiler. Ayrıca yarışmacılar, L.v. Beethoven, F. Liszt, J.S. Bach, B.Bartok, F. Mendessohn, M. Mussorgsky, W.A. Mozart ve F. Chopin’in eserlerini de seslendirdi. Gülsin Onay, Eren Levendoğlu, Mauricio Vallina, Misha Dacic ve Yury Martinov’un jüri üyesi olarak yer aldıkları yarışmada A sınıfında dereceye giren birinci 3 bin, ikinciler bin 500 ve üçüncü bin lira, B sınıfında dereceye giren birinci 2 bin, ikinci bin ve üçüncüler 500 lira para ödülünün sahibi odu.

ONAY, MİNİ KONSER VERDİ

Yarışmanın jüri başkanlığını yapan dünyaca ünlü, devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, "Jüri olarak çok zorlandık. Tüm yarışmacıları tebrik ediyoruz, yolları açık olsun. Özgür İnal çok güzel ifade etmişti; yarışmada derece bir bonustur, esas önemli olan birbirimizle tanışmak, çalmaktır" dedi. Piyanist Onay, yarışma sonuçlarının açıklanmasından ardından mini bir konser vererek, geceyi sonlandırdı.

Festival, 25 Temmuz’da Kübalı piyanist Mauricio Vallina’nın konseri ile devam edecek.