Turizmcinin umudu yerli turist

   Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay, Gezi Parkı olayları ve Ramazan ayının yaz sezonuna denk gelmesi nedeniyle turizm sektörünün durgunluk içinde olduğunu belirtti. Gençay, "Rezervasyon iptali düşük ama yeni satış yok. Bu yüzden turizmciler sıkıntıda. Tek ümidimiz Ramazan sonrası iç turizmle yerli turistte yaşanacak canlanmada" dedi.

   İstanbul Taksim’de başlayıp tüm yurda yayılan eylemler ve Miladi takvime göre her yıl bir öncekine göre 10 gün öne kayan Ramazan ayının bu yıl tatilin tam ortasına denk gelmesi, turizm sektörünü etkiledi. Avrupa’da yaşanan kriz sonrası ülke içindeki gelişmelerle yabancı turistten büyük beklenti içinde olmayan turizmciler, gözlerini yerli turiste çevirdi.

   Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz sonucu ülkeye gelen yabancı turist sayısında azalma yaşandığını belirten TÜRSAB İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay, Gezi Parkı’yla başlayan olaylarda yabancı turistlerin rezervasyon iptallerinin korkulan seviyede olmadığını, ancak yeni satışlarda beklenileni yakalayamadıklarını söyledi. Turizm acentelerinin Gezi Parkı olayları sonrası yabancı turiste, Ağustos ve Eylül ayları için satış yapamadığını belirten Gençay, "Yabancıların rezervasyon iptali düşük ama yeni satış yok. Bu yüzden turizmciler sıkıntıda. Tek ümidimiz Ramazan sonrası iç turizmle yerli turistte yaşanacak canlanmada" dedi.

BAYRAM VE SONRASI ÇOK ÖNEMLİ

   İç turizmin Ramazan ayı nedeniyle de durgun olduğunu, bayramı ve sonraki süreç için ümitli olduklarını belirten Gençay şöyle konuştu:

   "Neyse ki iç turizmde Bayram rezervasyonları çok iyi durumda gidiyor. Antalya ve İstanbul bu konuda biraz sıkıntı çekiyor ama, onun dışında Ege Bölgesi’nde bayram için doluluk oranları yüzde 90’a ulaştı. Bayram ile başlayan iyi etkinin Ağustos ve Eylül ayında yerli turist ile devam edeceğini düşünüyoruz. Tabii biz de acenteler olarak uzun vadede ödeme seçenekleriyle vatandaşlarımıza çekici gelebilecek fırsatlar sunuyoruz. Şu an turizm sektörünü ayakta tutan Karadeniz yaylalarına ve Yunan adalarına yapılan gezilerdir. Yerli turistten bu konuda ciddi bir rağbet var. Ağustos ve Eylül ayında deniz kıyıları vatandaşlardan tarafından tatil için tercih edilmesiyle biraz da olsa turizmcinin yüzü gülebilir."