Çayın yanında kuru üzüm kampanyası

 Manisa İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Müdürlüğü, Ramazan Bayramı’ndan sonra şeker tüketimini azaltmak amacıyla 'Çayın yanında kuru üzüm' projesini hayata geçirecek.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün geçen yıl yaptığı araştırmada, Manisa nüfusunun yüzde 27 oranında obez, yüzde 26 oranında ise fazla kilolu olduğunun tespit edilmesi, farklı projeleri ortaya çıkardı. Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş’ın 2012 yılı Aralık ayında, "Çayın yanında kuru üzüm tüketin" çağrısı, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Manisa’da kuru üzüm tüketimini artırmak, çayın yayında şeker tüketimini azalmak isteyen Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Müdürlüğü, Ramazan Bayramı’ndan sonra 'Çayın yanında kuru üzüm' projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Müdürü Mustafa Irgat, toplam maliyetinin 2 bin 500 lira olduğunu söylediği projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"6 ay sürecek projede, Manisa Ticaret Borsası’ndan alacağımız kuru üzüm, üzerinde Sağlık Müdürlüğümüzün logosu bulunan küçük paketler halinde Ramazan'dan sonra çeşitli, kurum, kuruluş, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacak. Vatandaşlarımızın çayı şekerle değil, kuru üzümle içmesi sağlanacak. Böylece obeziteyle mücadele konusuna bir destek sağlamış olacağız."

Bir bardak çayda kullanılan 2 kesme şekerin 32 kalori yaptığı belirten Irgat, "Bir insan günde ortalama olarak 10 bardak çay içmektedir. 2 kesme şekerde 32 kalori olduğu düşünülürse, bir insan günde çaydan 320 kalori kazanmaktadır. Ancak bir bardak çayı 6 tane kuru üzüm ile tüketirse bu kalori sayısı aldığı kalori 70 kaloriye düşecek. İnanıyoruz ki bu projeden önemli sonuçlar elde edeceğiz" dedi.