İzmirli Deniz, SBS’de kopya mağduru

   Türkiye’nin çeşitli kentlerinde, ikili kopya iddiasıyla puanları hesaplanmayınca hayalleri suya gömülen öğrencilere, İzmir’den de 14 yaşındaki Deniz Şimşirler katıldı. 88 not ortalamasıyla Anadolu Lisesi hayali kuran Deniz Şimşirler’in SBS’deki matematik puanı, ikili kopya çektiği iddiasıyla hesaplanmadı. Bu şekilde istediği puanı tutturamayan Deniz ile eğitimci annesi Aylin Şimşirler, yaşadıklarına isyan etti, hukuki mücadele başlatmaya karar verdi.

   Gazi Ortaokulu’nda okuyan, takdir, teşekkürleri ve 88 not ortalamasıyla ailesinin gururu olan Deniz Şimşirler, İzmir Ticaret Meslek Lisesi’nde, geçen 8 Haziran’da SBS’ye girdi. Üzerinde çözümlerinin yer aldığı sınav kitapçığını yanına alan, dershane öğretmeni annesi Aylin Şimşirler’le yaptıkları incelemeyle 388 puan almayı bekleyen Deniz, sonuçların açıklanmasıyla yıkıldı. İnternetten açıklanan sonuçlara göre, Deniz Şimşirler’in, matematik bölümünde cevapladığı sorular, ikili kopya çekildiği gerekçesiyle hesaplanmadı. Bu sonuçla şaşkına dönen, sadece 305.316 puanda kalan Deniz Şimşirler’in hayallerinin yıkılması, annesi Aylin Şimşirler’i harekete geçirdi. Kendisi de yıllarca eğitim camiasında yer alan Aylin Şimşirler, hesaplamada yanlışlık olduğunu belirterek Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’na dilekçeyle başvurdu.

OTURUMDA BÖYLE BİR TESPİT YOK

   Bir yandan sonuca itiraz eden bir yandan da kendisi olayı araştıran Aylin Şimşirler, o gün, oğlunun girdiği sınav oturumunda, denetmen meslektaşları tarafından herhangi bir kopya çekildiğine dair tutanak tutulmadığını da öğrendi. Sınav kitapçığındaki oğlunun cevaplarına göre, matematik bölümünde 11 doğru 9 yanlışı olduğunu belirleyen Aylin Şimşirler, şunları söyledi:

   "Oğlumun matematik testi sınav sonucu ikili kopya gerekçesiyle hiç hesaplanmamıştır. Soru kitapçığı suretinden de görüleceği üzere tüm soruları, bizzat kendisi yanıtlamak suretiyle yanıtlamıştır. Bilgisayar sisteminin yaptığı denetimde teknik bir hata meydana gelmiş olması mümkün olduğu gibi soru sayısının azlığı ve çeldirici seçeneklerin mevcudiyetinden hasıl olan tesadüfler nedeniyle böyle bir sonuç olması da mümkündür. İkili kopya denetiminin öğrencilerin oturma salon ve sırası, soru kitapçıklarında yapılan çözümlemeler, salon yoklama fişleri de kontrol edilmek suretiyle yeniden ve elle yapılması gerekmektedir.

   Kendisinden kopya çeken bir kişiye müdahale de, oturumdaki denetmen öğretmenlerin sorumluluğundadır. Okulunda çok başarılı bir öğrenci olan oğlumun gelecekteki tüm yaşamını belirleyecek bir sınavda kopya çekmek suretiyle sınavı riske etmesi kendisinden beklenmeyecek bir durumdur. Ayrıca, hesaplamada da hata söz konusudur. Ortaöğretim puanı oğlumdan az olan, sadece bir matematik doğrusu bulunan, tüm netleri de daha düşük olan başka bir öğrenci, 15 puan yüksek almıştır. Bu kriterler nazara alınarak oğlumun matematik testi sınavının tekrar kontrol edilmesi, ikili kopya iptali uygulamasının varsayıma dayalı soyut bilgisayar değerlendirmesi yerine somut delilleri ile birlikte tespiti zorunludur."

   Anne Aylin Şimşirler, oğlunun bu puanıyla semt anadolu liselerine girmekte dahi zorlandığını, pskilojisinin bozulduğunu, akranları arasında 'kopyacı' muamelesine maruz bırakılmasının üzüntü verici olduğunu dile getirdi.

'KOPYACI DEĞİLİM'

   Sonuçla yıkılan Deniz Şimşirler ise "En çok sevdiğim ders matematik. Çözümlerim de sınav kitapçığıyla ortada. Nasıl kopya çekildiğini anlamadım. Ben kopyacı değilim. İstediğim okula da gidemeyeceğim. Şimdi ben ne yapacağım?" diyerek tepkisini dile getirdi. 

   Ailenin avukatlığını yapan Gönenç Uygun da "Kopya çekilmesini gerektirecek bir durum yok. 20 matematik sorusunun doğru olması gibi bir durum da ortada yok. İkili kopyadan bahsediliyor. Araştırmalarımızda ikili kopyaya karışan diğer öğrenci de ortada yok, bulamadık. Eğer itirazımız olumsuz sonuçlanırsa, hakkımızı İdare Mahkemesi’nde arayıp 'ikili kopya iptali' kararının iptalini isteyeceğiz" diye konuştu.