İzmir Körfezi çipurayla dolacak

İzmir Kuş Cenneti’nin de yer aldığı Homa Dalyanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin yapacağı işbirliğiyle başta çipura olmak üzere üretilecek balıklar İzmir Körfezi'ne bırakılacak. Homa Dalyanı'nda çocukların oltayla balık tutmasını da öngören projeyle, temizlenme sürecindeki İzmir Körfezi çipura başta olmak üzere çeşitli balık türleriyle dolacak.

Deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir’in beşinci ve son dalyanı Homa Dalyanı’nın çevresi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimi sonucu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından setlerle güçlendirerek korumaya alındı. Yok olma tehlikesinden kurtarılan dalyan, şimdi de yeniden balıkların üreme merkezi olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Homa Dalyanı’nda Kuş Cenneti'nin eksiklerini gidermek için 20 kilometre uzunluğunda yol yaptıklarını, flamingoların üreyebilmesi için de 1 milyon 350 bin lira maliyetle 6 bin 500 metrekarelik bir ada oluşturduklarını söyledi. Homa Dalyanı’nın yok olmaması için de 8.5 milyon lira maliyetli çalışma yaptıklarını belirten Kocaoğlu, “Körfezin yüzülebilir hale gelmesi için kuzeyde bir sirkülasyon kanalı açacağız. TCDD de liman yaklaşma yolunu açacak. Zeminde ve yüzeyde kirlilik yaratan birikmiş malzemeleri toplamaya başladık. Homa Dalyanı, Körfez’in sirkülasyonunu engellemiyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin sorumluğunda işletiliyor. Homa Dalyanı’nın zaman içinde sığlaşmadan dolayı, balık üreyemez hala geldiğini fakülte yönetimi bilimsel raporlarla bildirmişti. Orada bir çalışma yaparak sıcak ve soğuk havalarda balıkların kaçabileceği, bilimsel verilere göre 3-4 metre derinliğinde bir bölgenin projesini yaptılar. Bu proje Koruma Kurulu onayı da aldı. Biz Körfez projesi için ÇED raporunu beklerken bu çalışmayı başlatmak istiyoruz” dedi.



BALIKLAR KÖRFEZ'E SALINACAK

Başkan Kocaoğlu, İZSU ve Su Ürünleri Fakültesi yetkililerinin proje konusunda toplantı yapacağını ve iş takvimi oluşturacağını, Homa Dalyanı’ndaki projenin başlatılacağını söyledi. Kocaoğlu, “Projeyle birlikte Homa Dalyanı’nda bol miktarda balık yetiştirip belli bir aşamadan sonra Körfez’e salacağız. Denizin temizlenmesi, balıkların salınması, Homa Dalyanı’nın kurtarılması, Körfez’in canlanmasını ve yüzülebilir hale gelmesini sağlayacak. Bir sonraki aşamada deniz kenti İzmir’in denizle barışmasını hedefi doğrultusunda çocukların Homa Dalyanı’nda belirlenecek noktada belli bir ücret karşılığı oltayla balık tutması sağlanacak. Tuttukları balık onların olacak. Böylece, denizle ilişkileri artacak. Bu deniz kenti olmanın gereğini yapmak için geliştirilen projedir” diye konuştu.

Homa Dalyanı’nda başta çipura olmak üzere İzmir Körfezi’nde geçmişten bu yana yaşayan balık türlerinin üretilmesi hedeflendi. Balıkların göç yolları üzerindeki Dalyan’da yapılan çalışmayla giriş noktasındaki 3 santimetrelik göç açıklığıyla balıklar doğal olarak Körfez’e çıkış yapabiliyor. Ancak, üreme işlemi projeyle birlikte çoğalacak. Kefal popülasyonundaki artış diğer balıklarda da görülecek.