Davutoğlu'ndan kritik Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye-Türkiye sınırındaki olaylara ilişkin "Suriye’de emrivaki atılabilecek bazı adımlar, iki taraflı bir çatışmanın, çok taraflı çatışmaya dönmesine neden olur" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’ya gelen Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid ile ortak basın toplantısı düzenledi. Burada gazetecilerin sorularına yanıtlayan Davutoğlu Suriye-Türkiye sınırındaki olayları değerlendirdi.

Davutoğlu, “Emrivaki şekilde atılabilecek adımlar Suriye’de çok daha fazla gerilimin çıkmasına, çok daha fazla kan dökülmesine sebebiyet verir. Suriye’deki bütün oluşumlar, Suriye’deki bütün gruplar etnik ve mezhep ayrımı dini ayrım gözetmeksizin Türkiye’nin dostudur. Bizim özellikle Suriye’de Kürt kardeşlerimiz ile ilgili birçok ülkede haklarının savunulması ile ilgili ilkeli bir tutumumuz oldu. Suriye’de var olan çatışma ortamının dışında yeni çatışmalara sebep olacak vesilelerden uzak durmak gerekiyor. Buradaki Kürt kardeşlerimiz akrabadır diğer Arap ve Türkmen kardeşlerimiz ile olduğu gibi burada bir ayrım söz konusu değil. Fakat emrivaki şekilde doğabilecek atılabilecek bazı adımlar Suriye’de çok daha fazla gerilimin çıkmasına kan dökülmesine ve bir anda iki taraflı bir çatışmanın çok taraflı bir çatışmanın oluşmasına sebebiyet verir. Bir tarafın ilan edeceği emrivaki defakto bir durum başka tarafta başka tepkiler doğurur. Herkes farklı bölgelerde kendi alanlarının oluşturulmaya kalkarsa bunun oluşturacağı sıkıntılar olur. Dikkat çektiğimiz husus bu" dedi.