Bulgaristan'da 20 bin kişi parlamentoyu kuşattı

Bulgaristan’da hükümetin istifasını isteyen 20 bin eylemci parlamentoyu kuşattı. Bütçe görüşmelerinden sonra bakan ve milletvekillerini Bulgar polisinin otobüsle meclisten çıkarması sırasında yaşanan olayların ardından yeniden parlamentonun önünde toplanan eylemciler hükümet ve polis aleyhinde slogan attı.

Bulgaristan’da 2.5 ay önce Sosyalist Parti ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin oluşturduğu koalisyonun istifa etmesi için 40 gün önce başlatılan eylemlerde gerginlik giderek artıyor. Bulgar meclisinde dün gece bütçe görüşmelerinden sonra bakan ve milletvekillerinin protestocular tarafından özel otomobiller ile çıkışına izin vermemesi ile başlayan kriz sürüyor. Polisin sabah saat 05.00’te bakan ve milletvekillerini parlamentodan otobüs ile çıkarmak istediği sırada taşlı, sopalı ve yumurtalı saldırganlar ile aralarında çıkan arbede sonrası eylemciler akşam saat 19.00’da yeniden meclisin önünde toplandı.

Başkent Sofya’da önce Cumhurbaşkanlığı binası önünde bir araya gelen eylemciler ellerinde Bulgar bayrakları, hükümet istifa sloganları atarak meclise yürüdü. Düdük ve çan çalarak yürüyen protestocuların yürüyüşüne davul çalanlar da eşlik etti. İktidarın büyük ortağı Sosyalist Parti aleyhine sloganlar atan eylemciler meclisin önüne geldiklerinde polis barikatı ile karşılaştı. Meclisin etrafını omuz omuza vermiş Bulgar polisi tarafından karşılanan eylemcilerin birkaç kez meclise girme girişimi önlendi. Parlamento önünde hükümet aleyhine slogan atan yaklaşık 10 bin kişi ülkede yaşanan ekonomik krizi protesto ediyor. Siyasi gözlemciler, AB ülkeleri arasında en yoksul olan Bulgaristan’da yaşanan krizin çözümünün kısa sürede mümkün olmadığını dile getiriyor.