ESHOT 70 yaşında

   İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 70. yaşını çeşitli etkinliklerle kutluyor. Bu kapsamda Tarihi Havagazı Fabrikası’nda açılan “otobüs maketleri” sergisinde, ESHOT atölyelerinde hazırlanan atlı tramvaydan son model araçlara kadar çeşitli otobüs maketleri sergileniyor. Dünyada 1/10 ölçeğinde yapılan “en zengin maket koleksiyonu” olduğu açıklanan sergide 20 araç maketinin bulunduğu hatırlatan ESHOT yetkilileri, bu sayının 35’e kadar çıkacağını söylüyor. Maketler, ESHOT Gediz Atölyesi’nde yapılıyor.

   Tarihi Havagazı Fabrikası’na gelen ziyaretçilerin beğeni ile ilgi gösterdiği bu özel sergiyi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da gezdi. ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik Başkan Kocaaoğlu’na eşlik ederek maketlerin yapım süreci ve sergilenen araçlar hakkında bilgi verdi. 31 Temmuz 2013 tarihine kadar açık olan sergide son model otobüslerin yanı sıra, atlı araba (fayton), atlı tramvay, elektrikli tramvay, 1940'lı yıllarda İzmir'de kullanılan körüklü otobüs, 1954 yılından başlayarak 1992 yılına kadar kullanılan troleybüsler, İstanbul’dan 1984 yılında satın alınan Ansaldo ve Viberti marka körüklü troleybüs, 1940'lı yıllardan bugüne kadar satın alınarak İzmir'de kullanılan otobüsler, 1982 yılında Türkiye’de ilk kez ESHOT atölyelerinde üretilen körüklü “ESHOT” marka otobüsün maketleri de bulunuyor.

   Serginin tam ortasında yer alan ve yine 1/10 ölçeğinde ESHOT atölyelerinde hazırlanmış Saat Kulesi maketi de İzmirlilerin büyük ilgisini çekiyor. ESHOT, Tarihi Havagazı Fabrikası bahçesinde, İzmir’de 1950'li yıllara kadar kullanılan 1928 model elektrikli tramvayın birebir ebadında yapılmış benzeri ile 1984 yılında İstanbul Belediyesi’nden 75 adet olarak satın alınıp 1991 yılına kadar kullanılan Ansaldo marka troleybüslerden sonuncusunu da sergileniyor.