İzmir'de 'duran' öğretmenler!

İzmir’de, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu üyesi öğretmenler, ağızları bantlı şekilde 2 saat boyuncu Konak Meydanı’ndeki Büyükşehir Belediyesi önünde durarak, istihdam politikalarının gözden geçirilmesi talebinde bulundu.

Atanamayan öğretmenler İzmir’de 'duran öğretmen' eylemi gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan 4 öğretmen ağızlarını bantladı. Daha sonra ise üzerinde intihar eden atanamayan öğretmen Mehmet Sadık Güneş’in fotoğrafının yer aldığı 'Öğretmenler Atansın İntiharlar Son Bulsun' yazılı pankartı tutarak iki saatlik durma eylemi yaptı.

Gruba daha sonra 6 atanamayan öğretmen daha katıldı. Grup adına bir basın açıklaması yapan Platform Sözcüsü Hasan Basri Ekici, atanamayan ve yaşamına son veren arkadaşları için bu eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ekici, şöyle konuştu:

"KPSS’de yaşanan olumsuzluk ve hayatlarını bu sınava adamaları neticesinde yaşları da ilerlediğinden, yaşadıkları psikolojik buhranın altından kalkamayarak, arkadaşlar yaşamlarına son verdiler. Bu insanlar yaşadıkları dört duvar arasında, kravatları ile kendilerini astılar. Bu durum da ayrı bir mana taşımaktadır. Biz bu insanların sessizliğine karşı bir ses olmak istedik. Ve arkadaşlarımızın sessiz ölümlerine sessiz kalmayacağımızı belirtelim istedik.

Bu konuda asıl muhatap olan, Milli Eğitim Bakanlığı ve onların izlediği politikalardır. Her sene değişen sınav sistemi ile bu yönde oluşan tepkiyi biraz daha azaltarak kolaya kaçmaktadırlar. Biz bunun böyle olmadığını ve ürettikleri politikaların da insanları ölüme sürüklediğini görüyoruz. En son Mehmet Sadık Güneş arkadaşımız ile birlikte 37’inci kurbanımızı verdik. KPSS insanlara bir gelecek değil, ölüm ve geleceksizlik vaat etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu yanlış politikalarından vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin her ilinde buna benzer bir eylemlerle sessimizi duyurmaya devam edeceğiz."

Ekici, hem Milli Eğitim Bakanı, hem de Başbakan’ın atanamayan öğretmenler ile dalga geçtiklerini iddia etti. Bu konuda laf cambazlığı yapıldığını öne süren Ekici, "Her seferinde değişik söylemler ile insanları aldatarak laf çarpıtıyorlar. Öğretmenlerin tek bir derdi var, o da KPSS’nin kaldırılması ve bu öğretmenlerin atanması. Hükümet’in bu istihdam politikalarını gözden geçirmesini ve intiharların son bulmasını istiyoruz. Bu yüzden de ağzımızda siyah bantlar ile bu eylemi gerçekleştirdik" dedi.

Eyleme katılan atanamayan öğretmenler iki saat boyunca bulundukları yerde durarak 'duran öğretmen' eylemi yaptı. Çevik kuvvet polisinin önlem alıp uzakta beklediği görüldü.