TESK’ten okul kıyafeti uygulamasına destek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okul kıyafetlerini velilerin belirleyecek olmasının önemli olduğunu söyleyerek, “Velilerin yüzde 50’sinden fazlasının kararı ile okul kıyafetlerine karar verilecek olmasını çok olumlu bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Okul kıyafetlerinin serbest bırakılmasından sonra yaşanan karışıklığın yavaş yavaş kalkmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kararın gözden geçirilmesi için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya mektup yazarak esnafın yaşadığı karmaşa ve sıkıntıları aktardık. Şimdi yönetmelik değişikliği ile bir adım daha atılarak velilerin kararı daha ağırlıklı duruma getiriliyor. Velilerin yüzde 50’sinden fazlasının kararı ile okul kıyafetlerine karar verilecek olmasını çok olumlu bir adım olarak görüyoruz. Fakat uygulamanın bir yıl ertelenmesi gerekiyor ki bu sene velilere sorulsun, nihai karar alınsın. Bizde esnaf olarak biliriz ki şu kadar okul kıyafeti hazırlayacağız. Bu senede karmaşa sürecek ceremesini esnaf çekecek” diye konuştu.

“OKUL FORMASINA 2 MİLYAR LİRA”

Türkiye’de okul kıyafetleri satışının çok organize bir sektör haline geldiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye’de 11 milyon ilköğretim, 5,5 milyon ortaöğretim öğrencisi bulunurken, her yıl okul için 2 milyar liralık üniforma alışverişi yapılıyor. Binlerce kişinin çalıştığı bir sektör bir anda batma durumuyla karşı karşıya kalmıştı. Çünkü birçok imalatçı sırf bu ürünler için çalışıyor. Atölyelerde okul forması üretim dönemlerinde çalışan işçi sayısının 4 katına çıktığı, çok insanın ekmek yediği bir sektörden bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

“VELİYİ ARTAN MALİYETLER DÜŞÜNDÜRÜYOR”

Büyük miktarlarda ve seri olarak yapılan formaların ucuza üretildiği için velilerin kesesini rahatlattığını ifade eden Palandöken, “Geçim şartları zor. Bir ilk veya orta öğretim öğrencisinin forma maliyeti 30 ila 130 lira arasında değişiyor. Serbest kıyafet olunca daha çeşitli giysi almak zorunda kalacak ve bütçeleri sarsılacak olması velileri çok düşündürüyordu. Alınan bu karar velileri de sevindirmiştir umarım” açıklamasında bulundu.