Didim'de denizde tedirgin eden kirlilik

Aydın’nın Didim İlçesi’nde denize girenlerin vücutlarına yapışan sarı renkli, yağlı, peltemsi bir madde, tedirginliğe neden oldu. Şikayetler üzerine, belediye, kirlliğin nedenin belirlenmesi için sudan numune alıp, incelenmek üzere Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ve Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderdi. Akbük Çevre ve Kültür Derneği (AKÇED) Başkanı Ferda Kılıç, ellerinde somut bir şey olmadığını ancak kirliliğin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın toplanmasına izin verdiği deniz patlıcanları nedeniyle ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.

55 kilometrelik kıyı şeridine sahip, mavi bayraklarıyla ünlü Didim’de, iki haftadır denizde kirlilik yaşanıyor. Başta ilçe merkezi ve Akbük Beldesi olmak üzere tüm plaj ve koylarda denize girenler, vücutlarının yağlı, peltemsi, sarı renkli bir maddeyle kaplanması üzerine tedirginlik yaşadı. Altınkum Plajı’nda denize giren Süleyman Tan, 15 yıldır tatillerini Didim’de geçirdiğini belirterek, "Böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyorum. Son zamanlarda denize her girişimizde vücudumuza yosunsu yağlı bir sıvı bulaşıyor. Geçenlerde suyun üzerinde balık yemi gibi maddeler vardı, suyun dibinde ise bataklık gibi yosunlaşma var" dedi.

Zıpkınla balık avlayan Lütfi Gökkuş da deniz dibinde ciddi bir kirliliğin söz konusu olduğuna dikkati çekip, "Sudan çıktığımda dalış kıyafetlerimde ve bedenimde ağır bir koku kalıyor" diye konuştu.

Tedirgin olduklarını belirten Gülsün Dinler de deniz suyunun vücutta yanma ve gerginliğe neden olmaya başladığını belirtip, "Ciddi sağlık sorunları yaşamaktan korkan pek çok arkadaşım, artık burada denize girmemeye başladı" dedi.

Didim’in ekonomisinin denizi ve plajları sayesinde döndüğünü söyleyen Orhan Kılıç ise şunları söyledi:

"Altın gibi denizi, kumu ve güneşi olmayan bir Didim düşünmek abes. Bunlardan biri eksik olursa, sacayağının biri, en önemlisi kırılmıştır. Onbeş gündür denizde birşeyler oluyor. Bir panik havası var insanlarda. Ancak kimse de ne olduğunu bilmiyor. Kimsenin birşeyden haberi yok. Olumsuzluğun kaynağı belirlenip, çözüm getirilmez, gerekli önlemler alınmazsa, sonucu düşünmek bile istemiyorum."

BELEDİYE SUDAN NUMUNE ALDI

Didimliler ve tatilcilerden gelen şikayetler, Didim Belediyesi’ni harekete geçirdi. Plajlardan ve bazı koylardan alınan deniz suyu numuneleri, incelenmek üzere Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ve Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderdi.

'DENİZDEKİ EKOSİSTEM BOZULDU' İDDİASI

AKÇED Başkanı Ferda Kılıç ise kirliliğin deniz dibindeki ekosistemin bozulmasından kaynaklandığını düşündüklerini söyledi. Gümüldür - Güllük arasındaki sahil şeridi boyunca aynı kirliliğin görüldüğüne dair duyumlar aldıklarını belirten Kılıç, "Bölgemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 5 yıllık izin kapsamında geçtiğimiz 1 yıl boyunca denizin temizliğini sağlayan 'deniz patlıcanları' toplandı. Bunun iptalini istedik, ancak geçen sürede sonuç ortada. Elimizde henüz bir bulgu yok ama yaşanan durumun, yosun patlaması adı verilen, ekosistemin bozulmasından kaynaklandığını sanıyoruz. Yosun patlamasının insan sağlığına zararı olmadığını öğrendik, ancak somut bir raporumuz henüz yok. Geçen gün bir dalgıç arkadaşımız, diplerde deniz patlıcanı aradı bir tane bile bulamadı. Bunun yanı sıra ahtapot da yok. Avrupa artık deniz patlıcanlarının toplanmasını yasakladı biz ise denizlerimizi mahvetmek adına avcılığa izin veriyoruz. Bir an önce bu durumun kaynağının belirlenerek kesin çözümün belirlenmesi gerekir" dedi.