Yeni bir kaçak faciası son anda önlendi

 Muğla’nın Datça İlçesi’nden şişme botla denize açılıp Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası’na yasa dışı yollardan kürek çekerek giden yaklaşık 30 kaçak, bot su almaya başlayınca yardım istedikleri Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından son anda kurtarıldı. Ölümden ödenen kaçakların şişme bottaki görüntüsü ise daha önce meydana gelen faciaların nedenini de bir kez daha ortaya koydu.

Afganistan, Irak, Suriye, Burma, Somali, Myanmar, Elitre ile Filistin gibi az gelişmiş ülkelerden Türkiye’ye giriş yapıp, burada irtibat kurdukları insan tacirleri aracılığıyla yasa dışı yollardan Yunan adalarına çıkmaya çalışan kaçakların yaşadığı facialara bir yenisinin eklenmesi, son anda önlendi. Geçen 24 Temmuz’da meydana gelen bu olayın fotoğrafı ise yeni ortaya çıktı.

Datça İlçesi Knidos burnundan bindikleri yedi metrelik şişme botla saat 02.00 sıralarında denize açılan yaklaşık 30 kaçak, kürek çekerek gittikleri Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası açıklarında, bot su alınca Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinden yardım istedi. Bazı kaçaklar botun batmasını yavaşlatmak için bellerine geçirdikleri şambrelle denize girdi. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu kaçaklara saat 07.00 sıralarında ulaşıldı. Yunan Sahil Güvenlik botuna alınan Afganistan, Suriye ve Irak uyruklu oldukları öğrenilen kaçaklar Sömbeki Adası’na götürüldü. Kaçakların İstanbul’dan Datça’ya karayoluyla geldiklerini, Sömbeki Adası’ndan da İtalya’ya ulaşmayı planladıklarını ifade ettikleri bildirildi. Ölüme meydan okuyan kaçakların yaşadıkları dehşet ise fotoğraf karesine yansıdı. Yolculukları faciaya dönüşmeden kurtarılan kaçakların sınır dışı edileceği belirtildi.