Beydağ'da 200 hektar alan sulama dışında kaldı

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Beydağ'da terfili alanlara (sulanmayan alanlar) ilişkin verdiği soru önergesine Bakan Eroğlu'ndan yanıt geldi. Bakanlık söz konusu önergeye verdiği yanıtta, terfi gerektiren alanların proje kapsamında değerlendirilmediğinden terfili alanların miktarı konusunda bir çalışma yapılmadığını ve ek bir proje geliştirilemediğini ifade etti.

Bakanlığın açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan Türeli ise İzmir Beydağ Barajı'nda yapılan proje hatasının köylüleri mağdur ettiğini hatırlatarak mağduriyetin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. CHP'li Vekil yaptığı değerlendirmede Beydağ'da sulanması öngörülen alanın 470 hektar olduğunu ancak 200 hektarlık alanın ise sulama dışında tutulduğunu söyledi. Türeli ayrıca, 200 hektarlık alanın sulanmamasından dolayı da 300 ailenin mağdur edildiğini ifade etti.

İzmir Beydağ Barajı sulama kanallarının yapım projesinde baraj gölünün üzerinde kalan terfili alanların proje kapsamı dışında tutulduğunun tespit edilmesi üzerine CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli konuyu gündeme taşımış, bu durum nedeniyle söz konusu alanlarda arazisi ve tarlası olan köylülerin mağdur duruma düştüğünü ifade etmişti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Türeli, kot farkı nedeniyle sulama projesi kapsamına alınmayan terfili alanların (sulanmayan alanlar) toplam yüzölçümünün ne kadar olduğunu sormuş ve bu durum nedeniyle mağdur olan kişi sayısı hakkında da bilgi istemişti.

CHP’li vekil ayrıca söz konusu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yürütülen herhangi bir çalışma olup olmadığı sorusunu da Bakan'a yöneltmişti.

300 aile mağdur oldu CHP'li Vekilin yazılı soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Terfi gerektiren alanlar proje kapsamında değerlendirilmediğinden terfili alanların miktarı konusunda bir çalışma yapılmamış, ek bir proje geliştirilmemiştir." açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan gelen cevabın ardından değerlendirmelerde bulunan Rahmi Aşkın Türeli ise 21 köy, 4 mahallesi bulunan 12 bin nüfuslu Beydağ ilçesinde yaklaşık 200 hektarlık terfili alanın bulunduğunu, 300 ailenin bu durumdan dolayı mağdur olduğunu söyledi.

Türeli, "Küçük Menderes havzasının önemli ilçelerinden biri olan Beydağ'daki üreticilerin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bölgede mısır, karpuz, patates, kestane, incirin yanı sıra çeşitli sebze ürünleri yetiştirilmektedir. Beydağ Barajı projesindeki hatanın vatandaşlarımızı mağdur ettiği ortadadır. Üreticiler sulamadan faydalanamayacaksa bu baraj niçin yapıldı? Bu yanlışlıktan kısa sürede dönülmesi, sulanamayan alanların da sulanmasına ihtiyaç vardır. Köylülerin mağduriyeti acil olarak giderilmelidir. Edindiğimiz bilgilere göre, Beydağ'da 470 hektar alanın sulanması öngörülürken, 200 hektar alan da sulama dışında bırakılmıştır. Bu durumda ilçedeki Aşağı Aktepe, Yukarı Aktepe ve Karaoba bölgeleri ne yazık ki sulamadan yararlanamıyor. Dolayısıyla 300 aile de bu durumdan dolayı mağdur olmuştur." açıklamasında bulundu.