Selen Kahyaoğlu davasında yeni karar

Bodrum’da geçen yıl üniversiteli 23 yaşındaki Selen Kahyaoğlu'nun sürat teknesinin çarpmasıyla ölümüyle ilgili savcılığın verdiği 'takipsizlik' kararı, mahkeme tarafından kaldırıldı ve sanık 39 yaşındaki Recai Dayan'ın yargılanmasına karar verildi.

Recai Dayan hakkında 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçundan, 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası istemiyle, Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılacak.

Kaza, Bodrum İlçesi Gümbet Beldesi’nde 12 Ağustos 2012'de meydana geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi Selen Kahyaoğlu ile sözlüsü Mustafa Kulaç, Gümbet Beldesi’ne gelip bir koyda çadır kurdu.

İki genç, öğlen saatlerinde denize girmek için plaja gitti. Bir süre birlikte güneşlenen çiftten Selen Kahyaoğlu denize girdi. Sözlüsü güneşlenirken denizde yüzen Selen Kahyaoğlu, iddiaya göre yüzme parkurunun dışına çıkıp, açıldı. Bu sırada, su sporları yapan sürat teknesi, arkasındaki, 'banana' denilen muz şeklindeki şişme botla denize açıldı. Recai Dayan’ın kullandığı Gümbet Su Sporları Yatçılık Taşımacılığa ait 'Gümbet-6' adlı sürat teknesi hızla, Kahyaoğlu’na çarptı.

Teknenin altından gelen sesi duyan Dayan, motoru durdurup, göğüs ve karnından yaralanan genç kızı görünce yardım istedi. Su sporlarına ait bir başka bota alınan Kahyaoğlu, çağırılan ambulansa konuldu ve Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak genç kız yaşamını yitirdi.

Polis olayla ilgili soruşturma başlattı. Selen Kahyaoğlu’nun üzerinden geçip ölümüne neden olmasının ardından gözaltına alınan tekne kaptanı Recai Dayan, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bodrum Cumhuriyet Savcısı, kazayla ilgili rapor hazırlaması için bilirkişi olarak Bodrum Liman Başkanı Nihat Tozman’ı görevlendirdi.

Bilirkişi Nihat Tozman, hazırladığı raporunu olayı soruşturan savcıya verdi. Bilirkişi Tozman, hazırladığı raporda, "Recai Dayan, usta gemici ehliyetine sahip ve söz konusu tekneyi kullanmak için yeterli gemi adamı belgesi vardır. Kazanın yaşandığı su sporları parkuru turizm amaçlı sportif faaliyet yönetmenliği kurallarına uygundur. Kazanın meydana geldiği yerde Selen Kayhaoğlu’nun su içinde yüzdüğü ve bu nedenle görünmediği, tanıklar ve kazayı yapan kişi tarafından da teyit edilmiştir. Ölen Selen Kahyaoğlu, 'asli ve tam kusurlu', tekneyi kullanan Recai Dayan ise herhangi bir kusuru yoktur" dedi. Cumhuriyet Savcısı, düzenlenen bilirkişi raporuna dayanarak, süpheli Recai Dayan hakkında herhangi bir dava açılmasına yer olmadığını belirtip, 'takipsizlik' kararı verdi.

Selen Kahyaoğlu’nun büyük acı yaşayan kardeşi Ecem Kahyaoğlu ve babası Engin Kahyaoğlu, avukatları aracılığıyla bilirkişi raporu ile 'takipsizlik' kararına tepki gösterip, itiraz etti.

Kahyaoğlu Ailesi'nin talebini yerinde gören Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi, Recai Dayan hakkında verilen 'takipsizlik' kararını kaldırıp, dava açılmasının yolunu açtı. Mahkeme, ayrıca olay yerinde de keşif yapılması gerektiğini belirtti. 'Takipsizlik' kararırın kaldırılmasının ardından, Recai Dayan, hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılacağı belirtildi. 'Takipsizlik' kararının kaldırıldığını öğrenen baba Engin Kahyaoğlu "Sonunda adalet yerini bulacak. Benim kızım hiç yoktan öldü. Dikkatsiz bir kişi yüzünden toprağa girdi. Takipsizlik kararı bizi çok üzmüştü. Avukatamızın itirazı sonucu, bu karar kaldırıldı. Sanık, yargılanacak. Bu biraz olsun bizim acımızı hafifletti. Kızım mezarında rahat uyuyacak" dedi.

Bahri Karataş/DHA