Firavuna katlanan Mısır, Mursi'ye mi katlanamadı?

   Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in CHP’lilerin fotoğrafını gösterip ‘Bakın Türkiye bizim yanımızda’ diyerek halkına mesaj verdiğini söyledi. Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün’ün verdiği iftar yemeğine katılmak üzere Gümüşhane’ye gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır ve Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Beraberinde Vali Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın ile Milletvekili Feramuz Üstün’ün Kelkit ilçesinde verdiği iftar yemeğine katılan Bakan Yılmaz, Pazar Meydanı’nda düzenlenen iftarın ardından Köse ilçesine geçti.

Teravih namazını buradaki Merkez Cami’nde kılan Bakan Yılmaz, bir çay ocağında vatandaşlarla sohbet etti.

Bir gazetecinin Mısır ve Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili sorusunu cevaplandıran Bakan Yılmaz, Mısır konusunda hükümet olarak başından beri doğru ve haklı olan tarafta olduklarını söyledi.

“BİNLERCE YILDIR FİRAVUNA KATLANAN MISIR, BİR YILLIK MURSİ’YE Mİ KATLANAMADI”

Mısır ulusunun kendi desteğini verdiği, kendisi ‘bu beni yönetsin’ diye seçtiği kişi olan Mursi’nin yanında olduklarını ifade eden Yılmaz, “Kimdi Mısır halkının talebi? Mursi idi. Katılım düşük olmuş, oranı yüzde 50’inin üstünde almış o ayrı bir şey. Demek ki katılmayan kimse kim gelirse gelsin ben onun yönetimini kabul ediyorum demekte. Buradan da diyorum ki ‘seni kimin yönetmesini istiyorsan git oy kullan, eğer oy kullanmazsan kim gelirse gelsin itiraz hakkın yok demektir.’ Dolayısıyla seçime katılmayan insan kim gelirse gelsin ben onun yönetimini kabul ediyorum demekte. Mısır’da Mısır halkı Mursi’yi kendine devlet başkanı olarak seçti. Binlerce yıldır Firavuna katlanan Mısır, bir yıllık Mursi’ye mi katlanamadı.” dedi.

“KUTUPLARDA 2 AYI İÇİN VEYA BASRA KÖRFEZİNDE İKİ TANE DENİZ KUŞU İÇİN GÖSTERİLEN HASSASİYET MISIR’DA ÖLEN İNSANLAR İÇİN NİYE GÖSTERİLMİYOR?”

Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan darbe ve ardından gelen ölümler için dünya kamuoyunu eleştiren Bakan Yılmaz, “Halkın tercihlerine saygı gösterilmesi gerekmez miydi? Kutuplarda 2 ayı için veya Basra körfezinde iki tane deniz kuşu için gösterilen hassasiyet Mısır’da ölen insanlar için niye gösterilmiyor? Biz Mısır halkının yanındayız. Bugün Mısır halkı Mursi ile beraberdir. Yarın Mısır halkı Mursi’den ayrılır da Ahmet Şefik’le veya Baradey’e veya bir başkasının Sisi’nin yanına geçerse Mısır halkının tercihinden dolayı bizde Sisi’ye veya Baradey’e yönetim hakkı vardır, Mısır halkını yönetmesi lazım deriz, ne şartla? Mısır halkının onu seçmesi kaydıyla.” diye konuştu.

“MISIR’DA YAŞANAN OLAYLARIN BENZERİ YILLARCA TÜRKİYE’DE DE YAŞANDI. HALKIN KENDİSİNE YÖNETİM HAKKI VERMEDİĞİ İNSANLAR BAŞKA FAKTÖRLERLE YÖNETİM HAKKINI GASP ETTİ.”

Mısır’da yaşanan olayların benzerinin yıllarca Türkiye’de de yaşandığını, halkın kendisine yönetim hakkı vermediği insanların başka faktörlerle milletin yönetim hakkını gasp etmeye çalıştıklarını dile getiren Bakan Yılmaz, “Bugün Mısır’da olan da budur. Biz yönetim hakkının gasp edilmesine karşıyız ve bunu da istemiyoruz. Mısır halkının iradesinin yerine gelmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“MISIR HALKI BÜYÜK BİR HALK VE BÜYÜK BİR ULUSTUR”

Bakan Yılmaz, yaşanan son olaylarda 200’den fazla insanın Mısır’da yaşamını yitirdiğini belirterek, şunları söyledi: “Mısır’da gördüğünüz gibi bu olaylardan sonra 200’den fazla hayatını kaybetti. Mısır halkına başsağlığı diliyorum. Mısırlılar büyük bir halktır, büyük bir ulustur. Dünyanın bile hala bugün hayranlıkla karşıladığı medeniyetleri, eserleri var ortada. O eserleri oluşturan ulus saygıdeğer bir ulustur. Dolayısıyla bu milletin iradesine saygı göstermek lazım. Biz başından beri Mısır halkının iradesine saygı gösterdik. Zaten üç yıl sonra seçime gidecektiler. Mısır halkı o zaman yanında mı değil mi belli olacaktı. Ama meydanlardaki kalabalığa bakarak karar verirseniz yanılırsınız. Tahrir meydanına bakarsanız 1 milyonu görürsünüz, Adeviyye’de 4 milyonu görürsünüz. Bunu nasıl ölçersiniz? Demokratik ülkelerde kimin seçileceğini görebilmenin yolu sandıktan geçiyor. Şimdi muhalefet o noktaya geldi. Bundan da seviniriz. Yanlışta ısrar olmaz.”

Konuşmasının ikinci bölümünde muhalefetin Suriye konusunda ki tutumunu da eleştiren Bakan Yılmaz, “Muhalefetin Suriye konusunda da yanlışı var” tespitinde bulundu.

“ESED CHP’LİLERİN FOTOĞRAFINI GÖSTEREREK TÜRKİYE BİZİM YANIMIZDA DİYOR”

Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: “Uçağımızı düşüren, sınırlarımıza tecavüz eden, yıllardır PKK’yı besleyen Suriye değil miydi? Suriye iktidarının yanında yer alacaksın da kendi ulusunun, milletinin seçmiş olduğu hükümetin yanında yer almayacaksın. Bunu milletim en iyi şekilde değerlendirir. Suriye’de yanlış yaptıklarını da seçim sandığı geldiğinde de gösterirler. Dolayısıyla muhalefet Suriye’de bir zalimin yanında yer aldığını göstererekten Milletvekillerini gönderdiler. Eli kanlı Beşşar Esed’in yanına yan yana poz verdiler. Onun ifadesi şudur: Biz size destekliyoruz, arkanızda biz varız diye. Onun için Esed, halka mesaj verirken Türkiye halkı bizim yanımızda diyor. Türkiye halkı sizin yanınızda değil. Türkiye halkının yönetim hakkı vermediği azınlık, muhalif kesim senin yanında. Ancak bunların millet yanında bir itibarı da yok. Bunu böyle görmek lazım. Eğer onlar da gerçekten Mısır halkının yanında olurlarsa biz buna da seviniriz. İki yanlışını düzeltmiş olurlar.”

Bakan Yılmaz, daha sonra beraberindeki heyetle Bayburt’a hareket etti.