Bozdağ'dan, Somali saldırısı açıklaması

   Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türkiye Büyükelçiliği ek binasına yönelik yapılan terör saldırısında yaralanan polisleri ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Orada bulunan El-Şebab terör örgütü, El Kaide terör örgütü ile de irtibatlı.   Bugüne kadar bizim görevlilerimizi veya elçiliğimizi hedef alan doğrudan herhangi bir saldırı olmamıştı, bu ilk defa oluyor” dedi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan polis memurları Mustafa Bozkurt, Orhan Ergül, Hakan Beyrek ve Nurullah Çalışıcı’yı Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ile birlikte ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yaralı polis memurları hakkında bilgi aldıktan sonra polislerle görüştü. Hastane çıkışında gazetecilerin sorularına cevap veren Bozdağ, yaralı polislerin durumlarının iyi olduğunu, hayati tehlikelerinin olmadığını açıkladı.

“YARALI POLİSLERİN DURUMU İYİ”

Yaralı polislerin durumu ile ilgili bilgi veren Bozdağ, “Somali Mogadişu’da büyükelçiliğimize gerçekleştirilen terör saldırısında 4 polisimiz yaralandı, 1 polisimiz şehit olmuştu. Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.4 polisimiz Türkiye’den gönderdiğimiz ambulans uçakla süratle ülkemize getirildi. Şuanda Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde tedavi altındalar. Ziyaretimiz sırasında polislerimizin durumunun gayet iyi oyduğunu gördüm. 3 tanesi taburcu edilebilecek derecede sıhhatleri gayet iyi. Bir tanesi ile ilgili bir ameliyat yapılmış durumda, onun hayati tehlikesinin de olmadığını gördüm. Her türlü hareket kabiliyeti gayet iyi durumda. Onlar içinde şifa diliyorum. İnşallah yakın bir zamanda ameliyat geçiren polisimizde ayağa kalkıp yürüme imkanı bulacaktır, zira ameliyatı ayaktan oldu. Diğer yerlerinde herhangi bir problem yok. Şuanda 4 polisimizin hayati tehlikesi yok, durumları gayet iyi” diye konuştu.

“YARALILARI GETİRMEK İÇİN MISIR’LA HERHANGİ BİR İZİN SORUNU YAŞANMADI”

Mogadişu’da yaralanan polisleri almak için gönderilen ambulans uçağın başka bir havaalanına neden indiğini açıklayan Bozdağ, “Mogadişu’daki havaalanı gece uçuşlarına elverişli değil, sadece güneşin olduğu ortamda iniş yapılabiliyor. Biz acil olsun, yaralı polislerimizi Türkiye’ye alalım diye en yakın yere uçulmasını istedik. O nedenle diğer yere uçtu. İzin konusunda da herhangi bir sorun yaşanmadı. Gazetelerde bugün Mısır hükümetinin izin konusunda sorun çıkardığına ilişkin yer alan haber doğru değildir. O tamamıyla prosedürlerle alakalı bir durum, izin vermeme diye veya izni bekletip en son verme diye bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.

“POLİSİN TECRÜBESİ DAHA KÖTÜ SONUÇLARI ENGELLEDİ”

Yapılan saldırının detaylarını anlatan Bozdağ, “Saldırı bir bomba yüklü aracın bizim büyükelçiliğimizin eki olarak kabul edilen, daha ziyade büyükelçilikteki personelin ikametine tahsis edilmiş olan binanın giriş kapısına bomba yüklü bir araç geliyor ve o araç patlatılıyor, onun patlamasının hemen akabinde intihar saldırısı yapmak üzere 3 kişi oradan inip binaya doğru geliyor, o sırada bunlar bizim oradaki güvenlik görevlilerimiz tarafından etkisiz hale getiriliyor.

Bir tanesi son anda, ölmeden önce elinin üzerindeki bombanın düğmesine basabiliyor. Ondan sonra ayrıca bir patlama oluyor. O patlama sırasında şehit olan polisimiz Sinan Bey biraz daha içeride olduğu halde daha öldürücü bir yerden yara aldığı için şehadet mertebesine ulaşıyor. Ama diğer polislerimiz içinde biraz daha yakında olanlar da var ama onlar daha hafif yaralarla atlatmış durumda. Bizim polislerimiz büyük bir kahramanlık gösterdiler orada. Daha önce orada BM’nin karargahına girildi. 15 civarında BM’nin güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Bizim polislerimizin profesyonelliği ve liyakatleri sayesinde bu olay daha büyük bir facia olma imkanı varken önlenmiştir. Kahraman polislerimizi tekrar tebrik ediyorum, şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜRKLERİ HEDEF ALAN İLK SALDIRI”

Bozdağ; “Neden Türkiye hedef oldu” şeklindeki sorulara ise şu şekilde cevap verdi, “Somali’de Türkiye’nin yardımlarının varlığının ana nedeni insanidir, vicdanidir. Siyasi bir nedenle veya hesabi bir nedenle Türkiye Somali’de değildir. Bize de ‘Türkiye’nin ne işi var’ diye batılı bazı ülkeler, Afrika’dan bazı ülkeler soruyorlar, biz onların hepsine aynı şeyi söylüyoruz.

İnsanlar açlıktan, susuzluktan, ilaçsızlıktan hayatını kaybederken, Türkiye’nin bunlara kör ve sağır kalması düşünülemez. Türkiye insani nedenlerle oradadır. Somali’de açlıktan, tedavisizlikten veya susuzluktan hayatını kaybeden insan kalmadı. Sokaklar yeniden canlandı, insanlar yeniden umutlandı. Bundan fevkalade rahatsız olanlar da var. Somali 20 yıldır bir iç savaşın içinde, kardeş kardeşi öldürüyor. Orada büyük bir çatışma ortamı var. Bu çatışma ortamını körükleyenler, bundan beslenenler de var. Şebab terör örgütü biliyorsunuz El Kaide’ye katılma kararı almıştı bundan uzun süre öne, dolayısıyla orada bulunan Şebab terör örgütü El Kaide terör örgütü ile de irtibatlı bir terör örgütü.

Bugüne kadar bizim görevlilerimizi veya elçiliğimizi hedef alan doğrudan herhangi bir saldırı olmamıştı, bu ilk defa oluyor. Daha önce Kızılay’da çalışanlar yaralandı, bir takım patlamalar oldu ama onlar bizim Türk Kızılay’ını hedef alan bir saldırı değildi, başka hedeflere planlanan saldırı sırasında oradan geçerken bir yaralama şeklindeydi. Ama ilk defa Türkler hedef alınarak bir saldırı gerçekleştirildi. Terör örgütü bunu üstlendi ama bunun arkasında başka hesaplar, kişiler var mı elbette buna ilişkin araştırmalarda devam edecek. Türkiye Somali’de insani yardımlarını bundan sonra da sürdürmeye, Somali’de darda ve zorda olan insanların yanında olmaya devam edecektir.”

“SOMALİ’DE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”

Türkiye’nin Somali’de önemli hizmetler verdiğini ifade eden Bozdağ, “Somali’de hava çok değişti. bizim gittiğimizde Somali’nin binalarının her tarafı delik deşik kurşun izleri ve bombalarla yıkılmış harabe bir vaziyette, sokakta insanlar yok, pazarlar kapalıydı. Türkiye’nin gitmesi neredeyse 1 yıl olacak, 1 yıl içinde orada çok şey değişti.

 Yeniden sokaklar canlandı, pazarlar canlandı. Somali Diasporası Somali’ye dönmeye başladı. Bölünen yerler birleşme noktasında Türkiye’nin öncülüğünde görüşmeler yapıyor. Müspet adımlar oldu. Somali’ye giden herkes bu değişimi fark ediyor. Somali Cumhurbaşkanı şunu söylemişti, ‘son 20 yılda Somalilerin başına gelen en iyi şey Türkiye’nin Başbakanının Somali’ye gelmesidir’ diye açıklamada bulundu. Somali’de çok şey değişti. Bu değişimden elbette rahatsız olan çevreler var. Onlarla irtibatlı olabilir” dedi.