Genelkurmay’dan "kaçakçılık" açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, 1’nci Hudut Alayı Şimşek Hudut Karakolu sorumluluk sahasında yoğun olarak yaşanan kaçakçılık faaliyetlerini engellemek için 13 kilometre uzunluğunda 2x2 metrelik bir hendek açıldığını, 1,2 kilometre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğinde perde beton duvar yapıldığını belirterek, “Bölge personel ve zırhlı araçlarla takviye edilmiştir” açıklaması yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, 26 Temmuz 2013 tarihinde, bir televizyon kanalında düzenlenen programda gündeme gelen iddialara cevap verildi. Programdaki iddiaların incelendiği belirtilen açıklamada, 1’inci Hudut Alayı Şimşek Hudut Karakolu sorumluluk sahasında kaçakçılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yaşanması üzerine bölgede kaçakçılığı engellemek maksadıyla; 13 kilometre uzunluğunda 2x2 metrelik bir hendek açıldığı kaydedildi. 1,2 kilometre uzunluğunda 2 metre yüksekliğinde perde beton duvar yapıldığı bilgisi paylaşılan açıklamada, “Bölge personel ve zırhlı araçlarla takviye edilmiştir. Alınan bu tedbirler, bölgede kaçakçılık faaliyeti yapan şahıslar üzerinde olumsuz etki yaratmıştır” denildi.

Aynı bölgede 23 Temmuz 2013 tarihinde bir vatandaşın, 25 Temmuz 2013 tarihinde ise Suriye uyruklu bir şahsın Türkiye’den Suriye’ye araçla geçmeye çalışırken açılan uyarı ateşleri neticesinde yaralı olarak ele geçirildiği kaydedilirken, bölgedeki durumla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:

“25 Temmuz 2013 tarihinde, istihbarat kaynaklarından alınan bilgi neticesinde Tahtalı, Doğançay ve Duruca köylerinden kaçakçılık yapan bazı şahısların Şimşek Hudut Karakolu bölgesinde toplanarak olay çıkaracakları bilgisi alınmıştır.

Bunun üzerine, bölgede toplanan 150-200 kişilik bir grup, zırhlı araçlarla ve mevcut personelle kontrol altına alınmış, kendilerine 1’inci Hudut Alay Komutanı tarafından konuşma yapılmış, toplanan kalabalık yapılan konuşma neticesinde olaysız bir şekilde dağılmıştır.

Olaya sebebiyet veren şahıslar Suriye tarafından gelen şahıslar olmayıp, vatandaşlarımızdır. Bu şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.”

“CİNSEL SALDIRI SUÇLARI İŞLEDİĞİ İDDİASIYLA BİR PERSONELİN İLİŞİĞİ KESİLDİ”

Genelkurmay Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli bir askeri personelin cinsel saldırı ve cinsel taciz suçları işlediği iddiasıyla ilişiğinin kesildiği bilgisini de paylaştı. Açıklamada, 24 Aralık 2012 tarihinde yapılan şikayetler üzerine görevli personelin suç dosyasının tanzim edildiği, 24 Ocak 2013 tarihinde de Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce personelin tutuklanmasına karar verildiği belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen personel hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli bir askeri personel hakkında, 24 Aralık 2012 tarihinde yapılan şikayetler üzerine suç dosyası tanzim edilmiş, 24 Ocak 2013 tarihinde de Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesince anılan personelin tutuklanmasına karar vermiştir.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda; cinsel saldırı ve cinsel taciz suçları işlediği iddiasıyla hakkında dava açılan personelin 08 Nisan 2013 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi üzerine, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesince görevsizlik kararı verilerek dava dosyası İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmiştir.”