Matruşkalı organ bağışı kampanyası

   İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışı bilincini artırmak için çalışma başlattı. 'Hayatın içinde hayat var' sloganıyla yola çıkan müdürlük, pek çok evde bulunan ve iç içe geçen bebeklerden oluşan 'Matruşka’yı simge olarak kullanarak dikkatleri organ bağışına çekecek. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, kentte organ bağışına karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilen Matruşka bebekleri organ bağışı kampayasında simge olarak kullanma kararı verdi.

   'Hayatın içinde hayat var' sloganıyla yola çıkılan kampanyada, Matruşka resminin yer aldığı afişler kentin dört bir yanına asılırken, bu yıl 82’nci kez düzenlenecek İzmir Enternasyonel Fuarı’nda (İEF) kurulacak stantta ise organ bağışı yapanlara bu bebeklerden hediye edilmesi planlanıyor. Organ bağışında İzmir’in Türkiye lideri olduğunu vurgulayan İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, organ bağışı için İzmir İl Müftülüğü ile başlatılan ortak çalışmanın yararlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Organ bağışıyla ilgili çalışmaların artarak süreceğini aktaran Dr. Türkyılmaz, İEF’de vatadanşların organ bağışı yapabildiği gibi bilinçlendirilmesinin de sağlandığı stantlar kurucakları bilgisini verdi.

'AİLE İÇİNDE KONUŞULMALI'

   Dr. Türkyılmaz, 3-9 Kasım tarihleri arasındaki Organ Bağışı Haftası’nda yapılan çalışmaların en üst seviyeye ulaşacağını söyledi. Dr. Türkyılmaz, "İzmir halkının organ bağışı konusundaki bilinç düzeyinin artmasını istiyoruz. İnsanlarımıza organ bağışının önemini anlatacağız. İzmirli aile içi sohbetlerinde organ bağışını konuşmalarını istiyoruz. Çünkü kişi hayattayken organlarını bağışlamış olsa bile beyin ölümü gerçekleştiğinde birinci derecedeki yakınlarının onayı olmadan bağış yapılamıyor. Bu yüzden aile içi iletişimlerde organ bağışının konuşulması bu konuda aile fertlerinin bilinçlenmesi çok önemli" dedi.

MATRUŞKA NEDİR?

   Maturuşka, Rus yapımı oyucuncak bebek türüdür. Ahşap el yapımı olan bebekler ortasından açıldığında içerisinden başka bir bebek çıkar. Çıkan bebeğin içerisinde de yine bebekler çıkar. Oyuncağın içerisinde iç içe geçmiş 5-7 bebek bulunur. Türkiye’de çocukların çok sevdiği oyuncak evlerde süs eşyası olarak da kullanılıyor.