Davutoğlu’ndan ’’Ashton ve Mursi’’ yorumu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Mursi ile bir araya gelmesini değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena ile bir araya geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton görevden alınan Mursi ile bir araya gelmesinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Sayın Ashton daha önceki Mısır ziyaretine müteakip beni arayıp bilgi vermişti. Sürekli temas halinde olma konusunda prensip karara varmıştık. Dün Kahire’de görüşmelerin ortasında tekrar aradı, bilgi verdi. Ben daha önceki görüşmelerde ‘Sayın Mursi ile görüşülmeden yapılacak temasların bir anlamı olamayacağını’ dile getirmiştim. Sayın Mursi’nin görüşlerini almış olması önemli. Dün de bu temas için çaba sarf ettiğini belirtmişti bana. Bugün de muhtemel dönüşüne göre tekrar kapsamlı bir istişarede bulunuruz” dedi.

’’MISIR’IN BİR AN ÖNCE DEMOKRATİK RESTORASYONA...’’

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen ikili gazetecilerin sorularını cevapladı. “Türkiye Mısır’ın krizden çıkışında nasıl bir rol üstlenecek?” sorusuna cevap veren Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin Mısır politikasının ilkesel olduğuna işaret ederek, “Bölgede kalıcı istikrar ancak halk iradesine bağlı yönetimlerle gerçekleşebilir. Hem Mısır’ın kendi içinde istikrara kavuşması hem de bölgemizdeki demokratik geçiş süreçlerinin sağlıklı işlemesi bakımından Mısır’ın bir an önce demokratik restorasyondan geçmesi ve seçilmiş otoritelere yönetimin devredilmesi önem taşıyor” diye konuştu.

’’TÜRKİYE MISIR’IN DEMOKRATİK SÜRECİNİ DESTEKLİYOR’’

Türkiye olarak meşruiyetin tekrar seçilmiş otoritelere devredilmesi konusunda yapılabilecek her türlü davranışa destek vermeye hazır olduklarını söyleyen Davutoğlu, “Türkiye her zeminde Mısır’da demokratik sürecin yeniden ihya edilmesi anlamında yapılacak çalışmalara hazırdır” dedi.