Deplasman yasakları kalkıyor mu?

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, "Deplasman yasakları sonlandırılmasını istiyoruz" dedi.

Spor Bakanı Suat Kılıç, yeni başlayacak futbol sezonu öncesinde, 6222 sayılı kanunu tekrar anımsatarak, "Dünya holiganizmle nasıl mücadele ettiyse biz de aynı şekilde mücadele edeceğiz" dedi.

Bakan Kılıç, yaklaşan yeni futbol sezonu öncesinde de görüşlerini açıkladı. 6222 sayılı kanunun sadece şike yakası olmadığını ve sporda şiddet ve düzensizliğin engellenmesiyle ilgili olduğunu bir kez daha vurguladı. Bakan Kılıç, 6222 sayılı kanunun, kulüpleri, yöneticileri, taraftar derneklerini, televizyoncuları, yorumcuları, gazetecileri, polis teşkilatını, özel güvenlik kurumlarını, spor yöneticilerini, bakanlık görevlilerini doğrudan ilgilendirdiğini kaydederek, "Pek çok ilimizde spor savcısı görevlendirilmiştir. Artık bu savcılar müsabakaları genellikle ya salon ya da statlarda izleyecek veyahut ekran başından takip edeceklerdir. Adliye teşkilatı 6222 sayılı kanunun uygulanması için her zamankinden daha çok kararlı. Biz burada sezon başlarken hiçbir taraftarı bu kanunla korkutmak istemiyoruz. Herkes kanunda ne yazdığını bilecek. Kanunda cezalar, yasaklar var. Herkes kanunu okusun ve bilsin. Dünya holiganizmle ne şekilde mücadele ettiyse, hangi yöntemle başarı sağladıysa Türkiye’de aynı yöntemle başarıya giden yola açılacaktır. Kimsenin de ceza almasını istemeyiz" diye konuştu.

Bakan Kılıç, bu sezon uygulanacak olan elektronik bilet uygulamasının Beşiktaş-Trabzonspor maçıyla da başlayacağını ve bu uygulamayı Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerinin gerçekleştireceğini ifade etti.

“DOPİNG TÜRK SPORUNUN ÜZERİNDE KARA LEKE OLARAK KALMAMALI”

Dopingle mücadeleyle ilgili olarak ise Bakan Suat Kılıç, olimpik harekete karşı dürüst olmanın gereği neyse bu yönde atılması gereken adımların atılması gerektiğini söyledi.

Doping ile mücadele konusunda iki yaklaşım olduğuna dikkat çeken Bakan Kılıç, "Doping konusunda ya numuneleri almayacaksınız, gözardı edeceksiniz, kapalı devre çalışıp gideceksiniz; ya da üzerine gideceksiniz. Yasaksa yasağın gereklerini harfiyen yerine getireceksiniz. Doping sadece bir kesimin sorunu değil. Tüm kesimlerin kronik sorunudur. Doping olayları artmış değil sadece alınan numunelerin sayısı artmıştır. Böyle olunca yasaklı madde kullananların sayısı artmıştır. 2012 yılında yetmiş civarında numune alınmışken 2013 yılının ilk 6 ayında numune sayısı 700’ün üzerindedir. Mücadeledeki kararlığımız sayılarla da görülüyor. Ya bu numuneler alınmayacak ya da üzerine üzerine gidilecek. Bu karar hepimizin ortaklaşa verdiği karar. Hepimizin ortaklaşa takip etmesi gereken bir karar. Doping Türk sporunun üzerinde kara leke olarak kalmamalı" diye konuştu.

“DEPLASMAN YASAKLARI KALDIRILSIN”

Yeni sezonda deplasman yasaklarının kaldırılması gerektiğini savunan Bakan Kılıç, "Sezon başlarken kulüplere bu önerimizi tekrarlıyoruz. Deplasman yasakları sonlandırılmalıdır. İstanbul’da, Bursa’da, Trabzon’da deplasmana götürülmeyen sporseverlerin maruz kalacağı yabancılaşmanın önüne geçilmelidir. Bir Galatasaraylının Kadıköy’e, bir Fenerbahçeli’nin Arena’ya gelememesi; Kasımpaşa’da hem Beşiktaş hem de Kasımpaşa oynayacak, derbi maçlarda bu sahaların rakip seyirciye kapatılması bizim açımızdan aklın ve vicdanın kaldıracağı bir durum değil. Devlet bu yasakları kaldırabilir ama kulüpler bu yasakları kaldırmadıkları sürece, yanlış bir irade olduğunu sahiplenmedikleri takdirde arzu edilen sonuç alınamaz" şeklinde konuştu.

Bakan Kılıç, Mersin’de gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları’ndaki başarının 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı sunumu toplantısında yansımalarını gördüklerini sözlerine ekledi.