İnşaat demirinden diş protezi uyarısı

   Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis üyesi ve İNOVİZ İzmir Sağlık Kümelenmesi Derneği üyesi Atila Şensoy, maliyeti 30- 35 TL arasında olan bir diş protezi için kamu hastanelerinin 12- 18 TL fiyat uygulamasının ağız ve diş sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Şensoy, "Bu uygulama bu şekilde giderse inşaat demirinden ve insan sağlığına zararlı hammadden üretilen merdiven altı diş protezleri piyasada olacak" dedi.

   EBSO Meclis üyesi ve İNOVİZ İzmir Sağlık Kümelenmesi Derneği üyesi Atila Şensoy, ağız ve diş sağlığının bozulması tehlikesine karşı uyarıda bulundu. İzmir’in diş protezinde lokomotif bir il olduğunu söyleyen Şensoy, diş protezinde faaliyet gösteren çok sayıda firmanın iç piyasa yönelik iş yaptığını kaydetti. Bu sektörde çalışan yaklaşın 20 bin kişi olduğunu ve bir diş protezinin kullanılan hammaddeye göre 30- 35 TL arasında değişen fiyatlara mal edildiğini belirten Şensoy, kamu hastanelerinin ise bir diş protezi için 12- 18 TL’ye ihaleye çıktığını anlattı.

   Bu durumun diş protezi laboratuvarlarını büyük zarara soktuğunu kaydeden Şensoy, "Bu fiyat uygulamasıyla sadece laboratuvar sıkıntıya düşmüyor, ağız sağlığı da tehlikeye düşüyor. Bu uygulama bu şekilde giderse inşaat demirinden ve insan sağlığına zararlı hammadden üretilen merdiven altı diş protezleri piyasada olacak" dedi.

'YASAYI UYGULAMIYORLAR'

   Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık kuruluşlarına protez diş başına 72 TL ödendiğini söyleyen Şensoy şöyle konuştu: "Kamu ihale kanunu gereği, hastaneler bu paranın yüzde 40’ını iş yaptırdığı laboratuvarlara ödemek zorundadır. Yani bu diş başına yaklaşık 32 TL demektir. Fakat bunu kurumlar, yani kamunun hastaneleri ödemiyor. Yani bu kurumlar yasayı uygulamıyor. Bir diş protezini 13- 14 TL üretenler var ama sigortasız işçi çalıştırıyorlar, inşaat demirinden diş yapıyorlar.

   Yani kaçak hammadde, insan sağlığına zararlı hammadde gibi ürünlerin kullanımı söz konusu. Şimdi her şeyin özelleştirildiği bir ülkede, ağız sağlığının kamulaştırılmasını anlamış değiliz. Dolayısıyla kesin çözüm devletin poliklinik ve hastane açacağına, serbest hekimlere diş protezi için ödeme yapmasıdır. Böylece daha az maliyetle ağız sağlığı kaliteli hale gelmiş olacak. Her diş hekimi istediği laboratuvar ile çalışacak. Böylece haksız ihale şekli ortadan kalkacak. Rekabet arttığı için kaliteli ağız sağlığını gündeme getirecek."

'DİŞ ALANINDA İLKLERİ YAPACAĞIZ'

   İNOVİZ İzmir Sağlık Kümelenmesi Derneği’ne ilişkin bilgiler de veren Şensoy, "Amacımız haksız rekabetle mücadele etmek. Ağız sağlığında bölgede çığır açarak ilkleri yapmak istiyoruz. Böylece hem istihdam hem de ihracatı artırmayı hedefliyoruz. Sorunları daha çabuk çözmek ve ağız sağlığında ne gibi yeni ürünleri yapabiliriz bunu tartışmaktır" diye konuştu.