Fındık üreticisinin beklentisi 8 TL

Ordulu fındık üreticileri fındıklarını hasat etmeye başlarken, fındığın kilosunun en az 8 TL’den satılması gerektiğini söylediler.

Fındık fiyatının geçen sezon 4-6 TL arasında işlem görmesi, üreticiyi tatmin etmezken, fındık ürünün masraflı olduğunu, üreticiyi memnun edecek rakamın 8 TL olduğunu belirttirler. Fındık üreticisi Metehan Baysal, fındık fiyatı belirlenirken, bazı kesimlerin değil, üreticilerin düşünülmesi gerektiğinin altını çizerek yaptığı konuşmada, "Bahçedeki fındığın karşılığı henüz belirlenmiş değil. Ama içinde bulunduğumuz Ramazan ayı dolayısıyla aşırı sıcakların kuraklıkların olması dolayısıyla hasat öncesi emeklerin hesabı yapıldığında bugünkü şartlarda bu yıl en az fındık birilerinin ellerine çıkarlarına uygun fiyat stratejisi değil de tamamen üreticiye yönelik fiyat stratejisi belirlenir. Bunu da belirlerken biz devletimizden fiyat açıklaması beklemiyoruz. Fındığın bu sezon en az 8 TL’den başlaması gerekiyor. Devletimiz üreticiye alan bazlı gelir desteğinde bulunuyor ama bence o da yeterli değil. Ordu’nun kalkınmasında büyük yeri olan fındığın ve fındığa verilen emeğin karşılığı daha üst seviyelerde olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Ordu’nun Gölköy ilçesinden sahil kesimine fındık toplaya gelen hem üretici hem işçi olan Sakine Kuru, “Fındığımızın para etmesini istiyoruz. Altından çıkamıyoruz. Kendimizi kurtaramıyoruz. 8 TL olursa altında ancak çıkabiliriz. 3-4 TL fındık veriyoruz. Bizim de bahçemiz var. Bizim ilçemizde olgunlaşmadığı için yevmiyeye geliyoruz. Bu fiyatlarla üreticiye de yazık. Fındık para etmiyor ki yevmiyelerde iyi olsun. Alan adama da yazık, veren adama da yazık" diye konuştu.

Erdoğan Erbaş isimli üretici ise, "Fındık işçi parasını karşılamıyor. Fındığın en kötü şartlarda 8 TL’ye satılması gerekiyor ki işçi parasını, gübresini, patozunu, ilacını, bahçenin temizlemesini karşılasın. Bunları hesapladığımızda fındık ucuza geliyor. En 8 TL olsun ki üreticiye bir şeyler kalsın” şeklinde konuştu.