Berlusconi'ye kurtuluş yok

İtalyan Yargıtayı, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'ye geçen yıl verilen 4 yıl hapis cezasını onadı. 5 yıl kamu hizmetlerinden men cezası ise tekrar değerlendirmeye alınacak.

Berlusconi, sahibi olduğu medya grubu Mediaset'te Amerikan filmlerinin yayın haklarının alım satımı sırasında 7 milyon Euro'yu aşkın miktarda vergi yolsuzluğuyla suçlanıyordu. Ülke siyasetinin son 20 yılına damga vurmuş olan Berlusconi, İtalyan yargı sisteminde son karar merci olan Yargıtay'ın bu kararına itiraz edemeyecek. 77 yaşında olmasından dolayı cezaevine girmesine zayıf bir ihtimal olarak bakılan Berlusconi'nin ev hapsinde tutulabileceği belirtiliyor. Deneyimli siyasetçinin, kısa süreli cezalarda uygulanan 'kamu görevleri' gibi bir uygulamayı da talep etme hakkı var. İtalyan basınında yer alan bilgilere göre, onanan hapis cezasının, Ekim ayından önce uygulanmasının öngörülmediği iddia ediliyor.

HÜKÜMET TEHLİKEDE Mİ?

Şubat ayındaki genel seçimlerden 2 ay sonra güçlükle kurulan geniş tabanlı hükümette, partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nden (PDL) 5 bakanı bulunan Berlusconi'nin, bu cezadan sonra hükümeti düşürme riski ise ülkeyi ve Avrupa Birliği'ni (AB) endişelendiriyor. Berlusconi kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Hükümeti düşürmeyeceğim" dese de, ülke kamuoyu bu sözlere güven duymuyor. Çapkınlıklarıyla ünlü Berlusconi'ye 'para karşılığı küçük yaşta bir kadınla cinsel ilişkiye girmeye' ilişkin verilen 7 yıl hapis ve ömür boyu kamu görevlerinden men cezası ise temyiz aşamasında.