Türkleri göndermek istemiş

Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Kohl’ün, 1980’li yıllarda Batı Almanya’da yaşayan Türklerin sayısını yarı yarıya azaltmak istediği ortaya çıktı.

Spiegel Online’nin, İngiliz istihbarat belgelerine dayanarak yayınladığı haberde; Kohl’ün 1982 yılında Bonn’da İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher ile yaptığı görüşmedeki notlar aktarılıyor. Kohl, görüşme sırasında Thatcher’a, Türklerin topluma entegre olamadıklarını söyleyerek, dört yıl zarfında Türklerin sayısını yüzde 50 azaltmak istediğini belirtiyor.

Spiegel Online, görüşme diyaloglarının "gizli" olarak tasnif edilmesine karşın, gizlilik süreleri dolduğu için açıklandığına dikkat çekiyor.

Belgelerde, Almanya’da 16 yıl başbakanlık yapan ve şu an gelini bir Türk olan Kohl, "Gelecek dört yıl içinde Türklerin sayısını yüzde 50 azaltmak bir gereklilik olacak fakat bunu kamuoyu önünde açıkça ifade edemezsiniz" dediği belirtiliyor.

Kohl, Almanya’nın Portekizliler, İtalyanlar, hatta Güney Doğu Asyalılarla bir sıkıntısı olmadığını belirterek "çünkü bu toplumlar Almanya’ya gayet iyi entegre oldu. Ancak, Türkler çok farklı bir kültürden geliyor ve toplumla çok iyi bütünleşemediler" diyor.

Haberde, Kohl ve Thatcher arasındaki konuşmalar sırasında salonda İngiliz Başbakanın özel sekreteri AJ Coles ve Kohl’ün danışmanı Horst Telschik’in de bulunduğu ifade ediliyor.

Türkiye’den Almanya’ya işçi göçü, iki ülke arasında 1961’de imzalanan İşçi Alımı anlaşmasının ardından başlamıştı. Batı Almanya’nın hızlı kalkınma sürecine katkıda bulunmak için o dönemde İtalya, Yunanistan, Portekiz, Tunus ve eski Yugoslavya ülkelerinden on binlerce kişi "konuk işçi" sıfatıyla ülkede çalışmaya başladı.

1998 yılına kadar başbakanlık koltuğunda oturan muhafazakar Hıristiyan Demokrat (CDU) partili Kohl, görev süresi boyunca yabancı göçüne karşı açıklamalar yapmış olmasına rağmen, kendi döneminde göçmen sayısı hızlı bir şekilde artmaya devam etmişti.