Güllük Körfezi'nde kirlilik araştırılıyor

 Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinin sınırları içerisinde kalan Güllük Körfezi’ndeki kirlilik iddiaları üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri denetim ve incelemelerde bulundu. Alınan numuneler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne gönderildi.

Muğla Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, "Akademisyenlerin Güllük Körfezi ile Aydın’ın Didim İlçesi arasındaki büyük bir alanı kapsayan bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda, bu bölgenin özellikle yoğun turizm ve tarım faaliyetlerinin baskısı altında olduğu gözlemlenmiştir" denildi. Su sıcaklığının artmasına bağlı olarak bazı organizmaların birim hacimde aşırı miktarda çoğaldığının da ortaya çıktığının belirtildiği açıklama, şöyle devam etti:

"Yapılan literatür araştırması sonucunda organizmanın herhangi bir toksik yan etkisinin olmadığı ve insan sağlığı açısından herhangi bir sakıncasının bulunmadığı saptanmıştır. Bilimsel değerlendirmenin sonucunda söz konusu cinsin aşırı bir şekilde çoğalmasının, deniz yüzeyinde jelatinimsi ince bir tabaka meydana getirdiği belirtilmiştir. Fakülte tarafından yapılan açıklamada yüzen insanların ciltlerine yapışan bu tabakanın güneş ışığı etkisiyle kuruması sonucu da deride bir gerginlik hissi oluşmasına neden olmuş olabileceği belirtilmiştir."

Açıklamada, Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 16 Temmuz 2013 tarihinde yapılan analizlere de değinilerek, "Güllük Körfezi genelindeki Bargilya Plajı, Semiramis Koyu Plajı, Etibank Plajı, Güllük Belediye Halk Plajı, Günbatımı Plajı, Mavi Tatil Köyü, Yasemin Plaj ve Obasite Plajı’nda mavi bayrak ve yüzme suyu izleme çalışmalarından deniz suyu analiz sonuçları iyi kalite olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Müdürlük tarafından 16-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında sürekli incelemeler yapılmış olup yüzme suyu kalitesini bozacak bir olumsuzluk gözlemlenmemiştir. Diğer yandan, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından şikayetlerin artması ve deniz yüzeyindeki tabakanın yayılması nedeniyle durum Bakanlığa iletilmiş olup Bakanlık Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanlığı ile Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı personeli inceleme yapmak üzere görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

NUMUNELER ALINDI

24-25 Temmuz 2013 tarihleri arasında Sahil Güvenlik Komutanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personeli ile birlikte Güllük Körfezi’nde inceleme gerçekleştirildiği de vugulanan açıklamada, "Bu kapsamda Kapalı Burun, Kazıklı Koyu, Çam Koyu, Güllük Dalyanı Ağzı, Asin Körfezi Girişi noktalarından dip ve yüzey olmak üzere 10 numune, Torba Koyu, Asin Körfezi iç girişinden tabakalaşmanın yoğun olduğu yüzeyden 2 numune, Torba İkiz Adaları karşısı, Büyük Ada, Gündoğan Limanı ve Güvercinlik Koyu'ndan dip ve yüzey olmak üzere 8 numune, Kazıklı Koyu ile Çam Koyu arasındaki jelatimsi tabakadan da 1 numune olmak üzere toplam 21 numune alınmış olup 26 Temmuz 2013 tarihi itibari ile analizleri devam etmektedir. Alınan sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır" denildi.