İzmir'de Hollandalı şirkete protesto

Türk Metal Sendikası üyeleri, Ege Serbest Bölgesi’nde, dünyanın önde gelen firmalarına kablo üreten Hollanda sermayeli Folkker Elmo şirketi yönetimine, toplu sözleşme görüşmelerine katılmayıp, sendika üyesi 6 işçinin işine son verdikleri gerekçesiyle, Hollanda İzmir Fahri Konsolosluğu önünde tepki gösterdi.

Türk Metal Sendikası İzmir 2 Nolu Şube üyesi yaklaşık 60 kişi bugün öğle saatlerinde, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Hollanda Krallığı İzmir Fahri Konsolosluğu önünde toplandı. Burada bir basın açıklaması yapan Türk Metal Sendikası İzmir 2. Nolu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak, 2011 yılı sonlarında örgütlenme çalışmaları başlattıkları Fokker Elmo işyerinde uzun ve sorunlu bir sürecin ardından 30 Nisan 2013 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerini başlattıklarını belirtti. Ancak Fokker Elmo yöneticilerinin sendika olarak kendilerinin çare aradığı bir ortamda görüşmelere gelmeyerek, katılmayarak sorun çıkarmaya devam ettiklerini öne süren Çakmak, "Buradan kendilerine sesleniyoruz. Gelin huzur dolu bir çalışma ortamında birlikte üretmeye devam edelim. Bu huzurlu ortamda üretelim, kazandıralım, kazanalım. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek" dedi.

Eylem yapan işçilere desteğe gelen Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, Hollanda’nın, dünyanın en demokratik ve iş haklarına saygılı ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Bu kadar demokratik olan bir ülkenin firması, ülkemizdeki yasal hakları hiçe saydı. Çalışanlara baskı uygulayıp, istifaya zorladı. Bizim işçimiz Kunta Kinte değil. Bu sözleşme mutlaka yapılacak, yoksa iş yerinde huzur ve çalışma barışı kalmaz. Hollanda Krallığı Fahri Konsosoluğu’ndan kendi ülkelerinin imajına zarar veren uygulamaları nedeniyle Hollanda sermayeli Fokker Elmo firmasına gerekli uyarıları yapması ve sorunun çözümünde destek olması için bir mektup vermeye geldik. Buradan konsolosuk yetkililerine çağrı yaparak sorumluluklarını bir an önce yerine getirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Sendika üyeleri daha sonra, Hallanda İzmir Fahri Konsolosluğu’nun bulunduğu binanın önüne, bir siyah çelenk bıraktı.