Esed’in füzeleri 215 sivil öldürdü

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün hazırladığı rapor, Suriye’de Beşşar Esed yönetiminin yaptığı zulüm ve katliamları bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, ülkede Şubat ile Temmuz ayları arasında gerçekleşen 9 saldırıda, yarısını çocukların oluşturduğu en az 215 kişi hayatını kaybetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda Şubat-Temmuz ayları arasında gerçekleşen dokuz saldırıda, yarısını çocukların oluşturduğu en az 215 kişinin öldürüldüğü kaleme alındı. Bilinen en son füze saldırısının 26 Temmuz tarihinde Halep’in kuzeyinde gerçekleştiği ve 17’si çocuk, toplam 33 kişinin ölümüne neden olduğu raporda yer aldı. HRW yetkilileri raporda dokuz saldırı noktasının yedisini gezdiklerini ve bu bölgelere yakın herhangi bir askeri hedef bulunmadığını açıkladı. HRW’de üst düzey bir araştırmacı olan Ole Solvang, yoğun nüfuslu bölgelere atılan yüksek tahrip güçlü füzelerin, sivillerle askerleri birbirinden ayırmasının mümkün olmadığını belirtti. Bölgede askerler olsa dahi, isabetli atışlar yapmanın imkânsız olduğunu ifade eden Solvang, bu tarz durumlarda zarar gören sivil sayısının çok fazla olduğunu da söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i sivil-saldırgan farkı gözetmeyen bu saldırıları durdurmaya davet eden HRW, konuyla ilgili bilgi alınabilinecek devlet yetkililerine ulaşılamadığını da raporunda belirtti.

SURİYE ORDUSU: "TERÖRİSTLERİ HEDEF ALIYORUZ"

Suriye ordusu, 2 yıldır süregelen çatışmalarda sivilleri değil, sivil bölgelerde saklanan teröristleri hedef aldıkları iddiasını yineledi. Esed yönetimine karşı Mart 2011’de başlayan protestolarda şimdiye kadar yüz binden fazla kişi hayatını kaybetti. Başlarda barışçıl bir politika izleyen protestolar daha sonra devlet baskısına karşı çıkanların silahlı başkaldırısına dönüştü.

Esed yönetimi ise, "bu isyanın ciddi bir ayaklanma değil, Batı ülkeleriyle Körfez ülkelerinin, Müslüman radikallere silah ve para sağlayarak Suriye’yi içten yok etme amaçlı bir komplosu" olduğunu ileri sürdü. Dün düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Esed, halkını Suriye ordusunun “anavatanı koruma” çabaları altında birleşmeye çağırdı. Esed, “Terörün demir yumruklarla savaşmak dışında başka bir çözümü yoktur. Ülkenin kültürel kimliğinin ve ulusal Suriye yapısının yıkımını hedef alan bu tür savaşlarla, Suriyeliler olarak ya hep birlikte kazanırız ya da hep birlikte kaybederiz”