Washington Post satılıyor mu ?

   Dünyanın en büyük internetten alışveriş sitesi Amazon.com’un sahibi Jeff Bezos, ünlü Washington Post gazetesini 250 milyon dolar karşılığı satın almak için kolları sıvadı. Bezos’un Washington Post gazetesinin yanı sıra, gazeteye bağlı diğer basım haklarını da alacağı bildirildi.

80 yıldır Graham ailesine ait olan gazetenin eski sahibi Donald Graham, satışla ilgili konuşmasında “-Yıllardır süregelen gazete-endüstri çekişmesi bizi gazetemiz için daha iyi bir yönetici bulunabilir mi?- sorusuna yöneltti. Jeff Bezos’un teknoloji ve iş alanındaki dehası, uzun vadedeki yaklaşımı ve kişisel ahlakı onu gazetenin yeni sahibi olarak seçmemize yardım etti” dedi.

Gazetenin bünyesinde bulunan, eğitim kitapları şirketi Kaplan ve diğer bazı mülklerin de, henüz adı konulmamış birer birim olarak Graham ailesinde kalacağı bildirildi. Satışın 60 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Watergate Skandalı haberi ile üne kavuşan gazete, geçtiğimiz yıllarda internetin reklam satışlarına olan etkisiyle ağır bir darbe almış ve kapsama alanını internet ortamına aktarmakta büyük sıkıntılar çekmekteydi.

Horizon Medya analisti Brad Adgate, BBC’ye yapmış olduğu açıklamada şirketin ‘özellikle genç okuyucular’ arasında popülerliğini yitirdiğini dile getirdi. Adgate, “Washington Post’un saygınlığı ve ünü sayesinde günümüzün dijital dünyasına ayak uydurabilecek bir gazete olduğunu düşünürdüm. Ne de olsa Washington Post, New York Times ile birlikte ülkenin en iyi gazetelerinden biri” şeklinde konuştu.

Bir gazete denetim firması olan AFA Media’ya göre, Washington Post satış rakamlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 6,5’luk bir düşüşe rağmen, 474 bin 767’lik tirajıyla Amerika’nın en popüler yedinci gazetesi olmuştu.

Bu arada Bezos, Washington Post’un internet sitesinde yayınlanan mektupta, gazetede varlığını çok hissetirmeyecek bir yönetim tarzı uygulayacağını ifade etti.

Ayrıca şirketin ‘değer yargılarını’ da değiştirmeyeceğini ekleyen Bezos, satıştan dolayı endişeli olan çalışanların yüreğine su serpti.

“Tabi ki de yıllar içinde şirkette bazı değişiklikler olacaktır. İnternet, gazetecilik sektörünün neredeyse her birimine el atmış durumda: güvenilir gelir kaynaklarını eritmekten, yeni rekabet ortamları oluşturmaya kadar, ki bunların bazısı haber toplama ücreti bile gerektirmeyen işler” diyen Bezos, henüz tam olarak nasıl değişiklikler yapılacağına dair bir planının olmadığını söyledi.

GAZETENİN SATIŞI SÜRPRİZ OLDU

Altimeter Grup endüstri analisti Rebecca Lieb satışla ilgili Bezos’un Amazon.com’daki dijital sevkiyat ve bireyselleştirme deneyimlerini de göz önünde bulundurarak “Konuyla ilgili bir şeyler duymuştuk. Bu aralar pek bir şeye şaşırmıyoruz ama bu haber bizi şaşırtmayı başarabilenlerden biri. Ayrıca etraflıca düşünüldüğünde -sektördeki dijital değişim- insan satışa hak veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan açıklamada Slate magazine, TheRoot.com ve Foreign Policy gibi şirkete ait diğer çevrimiçi yayınlarının satılmayacağı bildirildi.

New York Times, geçtiğimiz hafta sonunda, ülkenin önde gelen gazetelerinden Boston Globe’u 70 milyon dolar karşılığında ünlü beysbol takımı Boston Red Sox’ın sahibi John W. Henry’e sattığını duyurmuştu. New York Times, 1993’te Boston Globe’u 1.1 milyar dolara satın almıştı.