İZBAN'da ikinci aktarma istasyonu devrede

İzmir Banliyö Sistemi ve Metro arasında aktarma kolaylığı sağlayan Hilal İstasyonu hizmete girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan yeni istasyon sayesinde, Halkapınar’da yaşanan yoğunluk da yarı yarıya azaldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, iş çıkışı vatandaşların arasına karışarak yeni istasyonun nasıl çalıştığını ve yolcu memnuniyetini test etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük kent içi toplu ulaşım projesi olarak hayata geçirilen İzmir Banliyö Sistemi–İZBAN hattında seferler iki yılı aşkın süredir kesintisiz olarak sürerken, hattın gelişen ihtiyaçlara yönelik yapılandırılması çalışmaları da devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda yaptığı, raylı sistemde Halkapınar’dan sonra ikinci bir aktarma imkanı sunan İZBAN Hilal Aktarma İstasyonu hizmete girdi. Bir süredir kapalı olan Alsancak İstasyonu da yeniden devreye alındı. Başkan’dan yerinde denetim İzmir’de raylı sistemi kullanan yolcular, Hilal’de yapılan yeni istasyonun hizmete girmesinin ardından ikinci bir aktarma istasyonuna kavuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN ve Metro arasında bağlantı sağlayan projenin işleyişini görmek amacıyla, akşam saatlerinde Hilal’e gitti.

Yeni yapılan istasyonu ve İZBAN-Metro bağlantısını kontrol eden Başkan Kocaoğlu, işten çıkarak evlerine gitmekte olan vatandaşlarla da sohbet etti. Sistemin sürekli geliştirilerek yeni yatırımlar ve projelerle daha da kusursuz hale getirileceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, Hilal İstasyonu sayesinde yolculuk sürelerinin önemli ölçüde kısalacağını dile getirdi.

Halkapınar’da yoğunluk azaldı

Hilal Metro İstasyonu’na entegre olan yeni banliyö aktarma istasyonu sayesinde, İZBAN ile Metro’nun Halkapınar’da kesişmesinden dolayı yaşanan yolcu yoğunluğu da büyük ölçüde azaldı. Önceki uygulamada Üçyol yönünden metro ile gelen yolcular, İZBAN’la Menderes yönüne gidebilmek için Halkapınar Aktarma İstasyonu’ndan İZBAN araçlarına binip Alsancak İstasyonu’na uğramak zorunda kalıyordu. Menderes yönünden gelen İZBAN yolcuları da aynı şekilde önce Alsancak İstasyonu’na uğrayıp Halkapınar İstasyonu’nda metro araçlarına aktarma yaparak Üçyol istikametine gidebiliyordu.

Yeni uygulama sayesinde ise Hilal Banliyö İstasyonu’nda tıpkı Halkapınar’da olduğu gibi aktarma işlevi görecek yeni düzenleme yapıldı. Artık Üçyol yönünden metro ile gelen yolcular, İZBAN’la Menderes yönüne gitmek için Alsancak’a girmek zorunda kalmıyor. Menderes yönünden gelen yolcular da aynı şekilde Alsancak’a girmeden Hilal Aktarma İstasyonu’nu kullanarak metroya aktarma yaparak Üçyol yönüne gidebiliyor. Raylı sistemler arasında aktarma yapan yolcular için seyahat sürelerini önemli ölçüde kısaltan yatırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 5 milyon TL’ye mal oldu.