Pasaport'ta yeni düzenleme

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’e gönül vermiş 100’e yakın mimar ve tasarımcıyı bir araya getirerek çalışmalarını sürdürdüğü İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi’nde, uzun süredir devam eden hazırlık çalışmalarının ardından ilk hamle Pasaport sahilleri için geldi.

İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin ve Körfez’in yeniden tasarlanmasını hedefleyen çalışma kapsamında, kesintisiz yaya ve bisiklet yolları oluşturmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, kısım kısım uygulayacağı kıyı tasarım projeleriyle bu hedefine ulaşacak. İlk uygulama olan Pasaport bölgesinde; Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak Pier’e uzanan kıyı şeridinin düzenlenmesi için 28 Ağustos 2013’te yapım ihalesi gerçekleştirilecek ve çalışmalar, ihalenin sonuçlanıp yer tesliminin yapılmasının ardından 90 günde tamamlanacak.

MASA VE SANDALYELER KARA TARAFINA

İhale kapsamında kentin sembol mekanları arasında yer alan Pasaport sahili, herkesin kolaylıkla gezip dolaşabileceği rahatlığa ve estetik bir düzenlemeye kavuşacak. Rıhtım tarafında yer alan yaya yolu, rahat ve engelsiz hale getirilecek. Yol zemini, deniz dalgası formu korunarak yenilenecek. Deniz kıyısına taşarak yürüyüş yolunu kesintiye uğratan masa ve sandalyeler, kafelerin bulunduğu kara tarafına alınırken; ayaklı reklam panoları da kaldırılacak. Standartlara uygun rampalar ve renkli, hissedilebilir dokuya sahip kılavuz çizgiler sayesinde yürüme ve görme engelliler de Pasaport kıyılarında bağımsız dolaşma olanağına kavuşacak.

BİSİKLETLİLER İÇİN MAVİ YOL

Mevcut durumda yaya yolu ile bir arada olan bisiklet yolu, tamamen bisikletli kullanımına ayrılacak şekilde araç yolu koduna indirilecek. Yol boyunca yerleştirilen bariyerlerle, bisikletlilerin motorlu araçlardan güvenli şekilde ayrılması sağlanacak. İzmirliler, 40 kilometrelik sahil şeridi için öngörülen kesintisiz bisiklet yolunun “mavi rengi” ile ilk kez Pasaport’ta tanışacak. Kara tarafındaki kaldırımlar da yine yaya rahatlığı ön plana alınarak genişletilecek. Kara tarafında peş peşe sıralanan, İzmirlilerin buluşma mekanı Pasaport kafeleri ise birbirleriyle uyumlu görünümleri, özel tasarım tenteleri ile daha konforlu hale gelecek. Mevcut araç yolu tek gidiş olarak düzenlenecek ve yolun kara tarafında otopark cepleri oluşturulacak.

4 ARA MEYDAN OLACAK

Pasaport’ta kıyı şeridi düzenlemesinin yanı sıra, bölgede bulunan 4 küçük meydan da yeni bir kimliğe büründürülecek. Kentin denize açıldığı, İzmir için karakteristik özellikler barındıran bu meydanlara akasya, gülibrişim, tespih ağacı, arap dudağı gibi çiçek açan, gölge veren ağaçlar dikilecek. Sebil, yarı gömülü çöp konteynırı ve bisiklet parkları gibi yeni kent mobilyalarının yanı sıra ağaçların altına, bölgeye özel tasarlanmış oturma birimleri ve aydınlatma elemanları yerleştirilecek. Böylece, mevcut durumda sadece geçiş amaçlı kullanılan bu meydanlar, gölgelikte oturup denizin izlenebileceği dinlenme, buluşma alanları haline gelecek.

PROJENİN UYGULAMA PROJELERİ HAZIRLANDI VE İHALESİ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi çerçevesinde ayrıca, kentin tarihi belleğinde yer etmiş ahşap iskelelere Güzelyalı sahilinde yeniden hayat vermeye hazırlanıyor. Yine aynı bölgede Mithatpaşa Meslek Lisesi’nin yanındaki yeşil alanı sahile kadar yayalaştırmak için de karayolunun 400 metrelik bölümünü yeraltına alma konusunda hazırlık çalışmaları devam ediyor. Alsancak bölgesinde ise Kordon’un eskiyen ve yetersiz kalan aydınlatmalarını yenilemek üzere ihale gerçekleştirildi. 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli onayları alınan Pasaport sahilinin uygulama projeleri hazırlanarak ihalesi yapıldı. Tasarlanan kıyı bölümleri halkın kullanımına sunulacak. Ayrıca İzmirlilerin tasarım ile ilgili katılımları ve görüşleri alınarak devam eden kıyı tasarım düzenlemeleri bu önerilerin ışığında sürdürülecek.

40 KİLOMETRELİK KIYI ŞERİDİ VE KÖRFEZ YENİDEN TASARLANACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve “İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” adıyla yürütülen çalışma, Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin ve Körfez’in yeniden tasarlanmasını hedefliyor. Çoğu İzmirli olan Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcılarının oluşturduğu 100’ü aşkın gönüllünün oluşturduğu tasarımlar çerçevesinde Körfez Mavişehir-Alaybey, Alaybey-Alsancak Limanı, Alsancak Limanı-Konak ve Konak-Üçkuyular olarak 4 bölgeye ayrılıyor.

Körfez ise 5 bölge olarak yıl boyu etkinliklerin yapılabileceği bir alan olarak değerlendirilecek. İnciraltı Kent Ormanı’ndan Mavişehir’e kadar 40 km uzunluğundaki hatta dolaşım özgürlüğü ve süreklilik sağlamak ve yolların “kıyıyı kesen değil kıyıya kolay ulaşım sağlayan” bir hale getirilmesinin hedeflendiği proje kapsamında, İzmirlinin denizle daha fazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzer platformlar, kent kumsalı gibi uygulamaların hayata geçirilmesi öngörülüyor.