Aliağa Cezaevi Kampüsü'ne 27 bin fidan

Star Rafinerisi’nin hafriyatıyla, Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumlar Kampusü yemyeşil oldu. Bin 115 kamyondan oluşan 31 bin 380 metreküp hafriyat peyzaj çalışmasında kullanıldı ve 27 bin fidan toprakla buluşturuldu. Fidanların sulaması arıtma suyu ile yapılacak.

Petkim Yarımadası’nda inşası süren ve hafriyat çalışmalarının yüzde 70’i tamamlanan STAR Rafinerisi sayesinde, Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumlar Kampüsü yeşile büründü. 5 milyar doların üzerinde yatırım bedelli STAR Rafinerisi’nin çalışmalarından çıkan 31 bin 380 metreküp hafriyat, bin 155 kamyonla taşınarak, cezaevi kampüsü içindeki tretuvarlar, yeşil alanlar ve çevre düzenlemesi yapılacak sahalara döküldü. Cezaevi yönetimi ise örnek bir çalışmaya imza atarak toplam 27 bin fidanı toprakla buluşturdu ve farklı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Dikilen ağaçlar arasında fıstık çamı, kuşdili, gül, limoni servi, leylandi ve ardıç ağırlıklı olarak yer alıyor.

Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü Müdürü Halis Orhan, kampüsün, tutuklu ve hükümlülere dünya standartlarında güvenlik ve yaşam alanları sunduğunu belirtti. Mahkumların yaşamdan kopmamaları için üzerlerine düşen her görevi yaptıklarını vurgulayan Orhan, “Cezaevi dışarıdan sadece beton duvarlardan ibaret sanılıyor. Ancak o duvarların ardında farklı acılar ve yaşam kesitleri bulunuyor. Bizler yönetim olarak mahkumlarımızın fiziksel sağlıkları kadar, ruhsal sağlıklarına da önem veriyoruz. Kampüsümüzün bulunduğu lokasyon tarım toprağı barındırmıyordu. STAR Rafinerisi inşaatından çıkan bin 155 kamyon hafriyatın, SOCAR Türkiye tarafından bize bedelsiz olarak verilmesi rüya gibi bir şey. Bu hafriyatın değeri parayla ölçülemez. Cebimizdeki parayla almak istesek bile alamazdık. Kimse bu kadar değerli toprağı bize vermezdi” dedi.

Yeşillendirme çalışmalarının Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından da yerinde incelenerek takdirle karşılandığını kaydeden Orhan, 27 bin ağacın sulamasının arıtma suyu ile otomatik yapılacağını, bu iş için 200 bin liralık harcama yaptıklarını kaydetti. Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü’nde mahkumlarla birlikte 10 bin kişinin bulunduğunu belirten Orhan, yeşillendirme faaliyeti sonrasında mahkumların yanında infaz koruma memurları ve lojmanlarda yaşayan ailelerinin de daha uygar ve yaşanabilir bir çevrede nefes almalarının sağlandığını belirtti.

“BAŞVURUYU TEREDDÜT ETMEDEN KABUL ETTİK”

STAR Rafinerisi’nin 16 ayı geride bırakan hafriyat çalışmaları hakkında bilgi veren SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ise, toplam 10 milyon 500 bin metreküplük hafriyat çalışmasının yüzde 70’inin tamamlandığı belirtti. Çalışmalar sırasında bölge halkına mümkün olduğu kadar az rahatsızlık vermek için azami gayret gösterildiğini söyleyen Yavuz, “Yatırımlarımızı bölge halkına rahatsızlık vermeksizin, hatta çevrede bulunan köylerin, kurumların ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle faydalı olacak şekilde yürütmeye çalışıyor, bize bu yönde gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, cezaevi yönetiminin bize yaptığı başvuruyu tereddüt etmeden kabul ettik. 30 yıldır hiç el değmemiş hafriyat toprağına değer kazandırdık. Hafriyat toprağımız çevreci bir çalışmaya destek oldu. Bin 155 kamyon toprağın 27 bin fidanla buluşmasını görmek, bizler için ayrıca mutluluk verici” dedi.