Atık değil organik gübre

Kütahya’da bir girişimci tavuk gübresinden organik gübre üretiyor. Chicken Power markası ile üretilen organik gübrenin toprağın olduğu bütün alanlarda kullanıldığı bildirildi.

Chicken Power markası ile tavuk gübresinden organik gübre üretimi yapan Ahmet Bayraktar isimli girişimci, Kütahya Tarım ve Hayvancılık Fuarında açmış oldukları stantla ürününü tanıttı. Organik tavuk gübresinin toprağın olduğu her alanda kullanılabileceğini bildiren İşletme Mühendisi Murat Uluçay, işletmelerinin Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik beldesinde 2010 yılında faaliyete girdiğini, günde 20 ton kapasiteli üretim yaptıklarını kaydetti.

Chicken Power organik gübresinin toprak olan her yerde kullanıldığını anlatan İşletme Mühendisi Murat Uluçay, “Chicken Power içindeki organik madde sayesinde toprakta eksik olan, azalmış olan organik maddeye takviye yapmaktadır. Toprağa yönelik bir gübre olup taban gübresidir. Fideye göre değil toprağın ıslahına yönelik bir gübredir. Çiftçimiz toprağına bakmaz, toprağın verimini artırmaya çalışmaz ise hiçbir zaman ürün alamaz” dedi.

Organik gübrenin yanı sıra kimyasal gübrenin de kullanılabileceğini anlatan Uluçay, “Çiftçimiz, “Organik gübre kullanırsak kimyasal gübre kullanmayacak mıyız?” diye soruyor. Kimyasal gübrenin çalışma alanı farklı, Organik gübrenin çalışma alanı farklıdır. Nasıl bir insan vücudunun protein ve vitaminlere ihtiyacı var ise toprağın da hem kimyasal hem de organik gübreye ihtiyacı vardır. Bizim çalışma alanımız toprağa yönelik bir gübredir. Kimyasal gübre ise fideye göre bir gübredir. Ama yıllarca kimyasal gübre kullanıldığı için topraklarımızda, topraklar çoraklaşıp sertleşti bunun eski hale gelmesi ise organik gübre sayesinde oluyor” diye konuştu.

İşletme Mühendisi Uluçay Kütahya Tarım ve Hayvancılık Fuarında organik gübrenin oldukça ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.