İzmir'e Japon gelin

 Japonya'ya dil öğrenmeye giden 30 yaşındaki Soydan Selamet, burada tanıştığı 27 yaşındaki Yayoi Oumara’yla memleketi Torbalı'da düğünle evlendi.

Soydan Selamet, 9 yıl önce, dilini öğrenmek için Japonya’nın Osaka şehrine gitti. Buradaki bir anaokulunda öğretmenlik yapmaya başlayan Selamet, bundan sonraki yaşamını bu ülkede sürdürmeye karar verdi. Selamet, geçen yıl arkadaşları aracılığıyla tanıştığı Japon Yayoi Oumara’ya gönlünü kaptırdı. İkilinin arkadaşlıkları kısa sürede aşka dönüştü. Hıristiyan olan Oumara, tanışmalarının ardından dinini değiştirip, Müslüman oldu, “Selma" ismini aldı. 

Çift, bir yıllık birlikteliklerinin ardından ailelerin de onayını alarak evlenme kararı aldı. Soydan Selamet'in ailesinin evinin bulunduğu Torbalı’daki Türk ve Japon bayraklarının asıldığı sokakta çift için önce kına gecesi düzenlendi. Kınada Soydan Selamet - Yayoi Oumura çifti, konukları Japon geleneksel kıyafetleriyle karşıladı. Kimono ve Japon terliği geta içindeki gençler, önce aile büyüklerinin ellerini öptü. Selamet ve Japon eşi misafirlere Türkçe olarak “Hoşgeldiniz” dedikten sonra, Türkçe şarkılar eşliğinde dans etti, Ankara oyun havası “Fidayda" eşliğinde oynadı. Sıra kına yakılmaya geldiğinde kına gecelerinin vazgeçilmez şarkısı “Yüksek Yüksek Tepelere” türkü söylendi, yabancı gelin de dans etti. Kına yakılacak elini hediyesini almadan açmayan genç kız, böylece adeti yerine getirdi. 

DAMADIN AYAĞINA BASTI

Dün ise Torbalı Saray Düğün Salonu’nda çiftin nikahı kıyıldı. Beyaz gelinlik giyen Japon gelin Oumara, nikah memurunun, “Evlenmeyi kabul ediyor musun?” sorusuna Türkçe olarak “Evet” yanıtını verdi. Oumara, nikahın kıyılmasını ardından damadın ayağına basmayı da ihmal etmedi. Nikah memuru evlilik cüzdanını geline verdi. Daha sonra genç, çifti ilk danslarını yaptı. Düğün pastasının kesilmesinin ardından, Türk geleneklerine göre takı merasimi yapıldı. Düğün çalınan birbirinden güzel şarkılar eşliğinde dans edilip, oynanmasıyla sona erdi.

Mutluluğu yüzünden okunan damat Soydan Selamet, “Ailelerimiz önce hoş karşılamadı ama birbirlerini tanıyınca bizi desteklediler. Kültürler farklı ama sorun olmayacak, 'Farklılık zenginliğimizdir' dedik. Onun bilmediği, benim bilmediğim şeyler var, öğreneceğiz” dedi.



'JAPONYA'DA KINA GECESİ YOK'

Japon gelin Selma Omura da mutluluğunu Türkçe dile getirdi. Türk geleneklerinin çok hoş olduğunu belirten Omura, “Yabancı bir ülkeye gelin gelmek zor olmayacak. Japonya'da böyle bir kına gecesi adeti yok. Türkiye'de herkes bir araya gelip eğleniyor, bu çok hoşuma gitti” diye konuştu.

Baba Hüseyin Selamet de oğlunun arayıp, evleneceğini söylediğinde çok mutlu olduğunu, bunun üzere binlerce kilometre yol kat ederek kız istemek için Japonya'ya gittiğini anlattı. Gelini çok sevdiğini ifade eden baba Selamet, “Kızım yoktu, artık bir kızım oldu” dedi.

Japonya’da yaşayacak çift, döndüklerinde oradaki yakınları için Japon geleneklerine göre bir düğün merasimi daha yapacak.