Tarım partileri birleştirdi

   TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sundukları sektörle ilgili önerilerin dikkate alınması, grubu olan 4 parti tarafından kabul görüp, üzerinde uzlaşılmasının kendilerini memnun ettiğini bildirdi.

Bayraktar, “Tarım, TBMM’de grubu bulunan 4 siyasi partiyi birleştirdi, uzlaştırdı. Görüşlerimizin dikkate alınması bizi memnun etti. Zira tarım sadece çiftçinin değil herkesin meselesidir. Ulusal bir konudur” dedi.

Şemsi Bayraktar, uzlaşmayı çok olumlu bulduklarını, 4 siyasi partinin diğer maddelerde de uzlaşmalarını ve yeni bir anayasaya kavuşmayı arzu ettiklerini belirtti.

Bayraktar, tarım arazilerinin korunması ve Anayasal güvence altına alınmasını, çayır ve meraların korunması ve amaç dışı kullanılmaması için daha etkin önlemler alınmasını da içeren sektörle ilgili taleplerini yeni Anayasa çalışmaları esnasında Uzlaşma Komisyonu’na ilettiklerini hatırlattı.

Bu konuda Meclis’te grubu bulunan 4 partinin uzlaştığını memnuniyetle gördüklerini bildiren Bayraktar, “Toprağın korunması ve tarım ulusal bir mesele. Ülkemizin geleceğini ilgilendiren en önemli konulardan biri. Bu konuda herkes sorumluluk almalı, sorumlu hareket etmelidir. 4 partinin de bu konuda uzlaşmaları sorumlu hareket ettiklerini gösteriyor” dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Uzlaşma Komisyonu’nun, yeni Anayasa’da “Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması” başlıklı maddede uzlaştığı haberlerinin basında yer aldığını, bundan Türk çiftçisi adına memnuniyet duyduklarını belirtti.

Edinilen bilgiye göre, devletin topraksız köylüye toprak vermesinin de Anayasal güvence altına alınması konusunda uzlaşmanın sağlandığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“TBMM Uzlaşma Komisyonu, organik tarım ve hayvancılığı teşvik etmek amacıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşanların özel olarak desteklenmesini Anayasa kapsamına almış. Organik tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç, gereç ve diğer girdilerinin sağlanması kolaylaştırılacak. Uzlaşmaya göre, devlet, toprağın verimli işletilmesini sağlayacak, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanımını ve tahribini önlemekle de yükümlü olacak. Türkiye’nin tarım gelirini artırmak için ‘tarımsal üretimin planlanması ve türlerin çeşitliliğinin korunması, hayvansal üretimin arttırılması’ başlıklarında mutabakata varılmış. Tarımsal üretimin planlanması ve yerli türlerin çeşitliliğinin korunması için bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak da devletin görevi arasında sayılmış.”

TZOB’un bunun için temel anayasal sorunların geniş katılımlı topluluklarca tartışılmasına, görüş ve öneriler sunulmasına yönelik olarak başlatılan Anayasa Platformu Girişim Grubu’nun başlangıcından beri organizasyon komitesinde yer aldığını ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na görüşlerini sunduğunu bildiren Bayraktar, sunulan metinde genel önerileri dışında sektörle ilgili önerileri de olduğunu hatırlattı.

TZOB’UN SUNDUĞU ÖNERİLER

Bayraktar, toprak ve su konusunda aşağıdaki önerileri sunduklarını bildirdi:

“Türkiye, verimli tarım arazilerini yapılaşma ve erozyon nedeniyle kaybediyor. Aslında Türkiye geleceğini kaybediyor. Toprağın vatan olduğu unutulmadan tarım arazileri korunmalı, Anayasal güvence altına alınmalıdır. Toprağın verimli olarak işletilmesi için tarım işletmelerine uygun bir sınırlama, tarım arazilerinin miras ve sair yollarla bölünerek küçülmesini önleyecek kesin kurallar getirilmelidir. Yok olma noktasında olan çayır ve meraların korunması ve amaç dışı kullanılmaması için daha etkin önlemler alınmalıdır.

Tarımsal sulamada ve temiz içme suyuna ulaşmakta zorlanıyoruz. Bu, sürdürülebilir bir durum değildir. Su kaynaklarının korunması hayati önemi haiz olduğu için Anayasal güvence altına alınmalı ve gelecek nesiller kurtarılmalıdır.”