Üsküp’te iki Osmanlı eseri daha restore edildi

   Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bütün izleri ortadan kaldırılan Gazi Baba Türbesi ile sadece bir duvarı günümüze ulaşan çarşı içindeki tarihi Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilk günkü ihtişamlarına kavuştu. Bursa’dan gidilerek fethedilen Balkanlardaki ecdat yadigarı eserleri bir bir ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, her iki eserin de kısa zamanda hizmete açılacağını söyledi.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını sadece Bursa’da değil, Osmanlı coğrafyasındaki bütün ülkelerde sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan iki önemli eseri daha ilk günkü ihtişamına kavuşturdu. Üsküp’teki eski Osmanlı çarşısının kuzey batı kısmında bulunan ve komünizm döneminde ibadete kapatılan, ardından 1963 Depremi’nde tamamına yakını yıkılan 15. yüzyıl eseri Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirildi. Sadece giriş kemeri ile kısmen bir duvarı ayakta kalan ve kümes olarak kullanılan tarihi cami, hayırsever işadamlarının sponsorluğunda ilk günkü ihtişamına kavuşturuldu. Çarşının tam merkezinde bulunan ve komünizm dönemiyle birlikte faaliyeti duran tarihi camide 70 yıl sonra yeniden ezan okunacak olması bölgedeki Müslüman nüfusu mutlu ederken, şadırvan ve çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından tarihi mabet kısa süre sonra yeniden ibadete açılacak.

Üsküp’ün şehre hakim tepesinde yer alan ve komünizm döneminde bütün izleri ortadan kaldırılan Gazi Baba Türbesi de Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının ardından ayağa kalkdırıldı. Kanuni Sultan Süleyman’ın ünlü gazelini tanzim eden ilk Osmanlı şairlerinden olan Aşık Çelebi’nin mezarının bulunduğu Gazi Baba Türbesi, 1963 Depremi’nde zarar görmüş, komünizm döneminde de yıkılarak üzeri topraklarla kapatılmıştı. Üstüp’teki en büyük Müslüman mezarlığı içinde kalan ve mezarlıkla birlikte bütün izleri ortadan kaldırılan Gazi Baba Türbesi’ndeki restorasyon çalışmaları da tamamlandı. Açılışa hazır hale getirilen türbe, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmalarının ardından kısa süre içinde ziyarete açılacak.

ECDAT EMANETLERİ İHYA EDİLİYOR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geleneksel olarak düzenlenen sünnet şölenine katılmak için geldiği Üsküp’te, restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen Gazi Baba Türbesi ile Arasta Camii’ni yerinde inceledi. Arasta Camii ziyaretinde Başkan Altepe’ye, AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara da eşlik etti.

Balkanların Bursa’dan gidilerek fethedilen topraklar olduğunu ve Üsküp başta olmak üzere bu coğrafyada çok sayıda Osmanlı eseri bulunduğunu hatırlatan Başkan Altepe, ecdat emaneti olan bu eserleri bir bir ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Hem Arasta Camii’nin hem de Gazi Baba Türbesi’nin neredeyse tüm izlerinin silinmeye çalışıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Gazi Baba Türbesi yaklaşık 60 yıl önce tamamen ortadan kaldırılmıştı. Eski fotoğraflardan yola çıkarak başlattığımız restorasyon çalışmalarını tamamladık. Üsküp’e hakim bir tepede bulunan türbeyi çevre düzenlemelerinin ardından kısa süre sonra ziyarete açacağız. Çarşı içindeki Arasta Camii’nin ise sadece bir duvarı ayaktaydı. Her iki eser de Bursa ve İstanbullu işadamlarımızın sponsorluğunda ilk günkü ihtişamlarına kavuştu. İnşallah kısa süre sonra her iki eserin açılışını da yapmış olacağız” diye konuştu.