Dış ticaret endeksleri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Haziran ayında İhracat birim değer endeksi yüzde 2 arttı, İthalat birim değer endeksi yüzde 1,4 azaldı.

İhracat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttı. İhracat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,2 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,5, yakıtlarda yüzde 0,7, imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde yüzde 3,5 arttı. 2013 yılı ikinci çeyrekte ihracat birim değer endeksi bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 0,7 arttı.

İthalat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. İthalat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 6,8, imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayinde yüzde 1,4 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,8, yakıtlarda yüzde 3,1 azaldı.

İhracat miktar endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 6,4, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,5 artarken, yakıtlarda yüzde 16,5, imalat (gıda, içecek ve tütün hariç) sanayinde yüzde 1,2 azaldı. 2013 ikinci çeyrekte ihracat miktar endeksi bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 2,5 azaldı.

İthalat miktar endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 32,8, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,5, yakıtlarda yüzde 13,2 azalırken, imalat (gıda, içecek ve tütün hariç) sanayinde yüzde 8,1 arttı. İthalat miktar endeksi 2013 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,9 arttı.