Göç eden ailelere meslek kursu

AK Parti, İzmir’de göçü azaltmak için göç eden ailelerle görüştü. Bu ailelere kentleşme sürecini hızlandırmak için Eylül ayında beceri ve meslek edindirme kursları verilecek. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, partinin ARGE biriminde görev yapan Prof.Dr. Nurselen Toygar ile birlikte İzmir Ontur Otel’de düzenlediği basın toplantısında 'Göçle gelen ailelerde kentlileşme sürecine katkı projesi'ni anlattı. Hotar, göç ile gelen çocukların beceri ve meslek kazanmaları, sosyo- kültürel hayata katılımları için 562 aile ile anket yaptıklarını, ankette yaş cinsiyet, gelir durumu, evin kira olup olmadığı, akrabalık durumu ve çocuk sayısının yanısıra istedikleri beceri ve meslek edindirme kurslarının neler olduğunu da sorduklarını anlattı. Nükhet Hotar, ankete göçle Bayraklı, Buca, Gaziemir ve Konak’a yerleşmiş ailelerin katıldığını, yüzde 85’inin kadın yüzde 15’inin erkek olduğunu, yüzde 76’sının yaş aralığının 26- 40 arasında yer aldığını belirterek, yüzde 1’inin emekli olduğu, yüzde 25’inin mevsimlik çalıştığını, yüzde 6’sının iş buldukça çalıştığını, sürekli çalışanların oranının yüzde 10 olduğunu ifade etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, göçün daha çok Mardin, Muş, Ağrı, Diyarbakır ve Erzurum gibi illerden yapıldığına dikkat çekti. 

"EĞİTİM, KÜLTÜR VE SAĞLIK NEDENLERİYLE GÖÇ EDİLSİN İSTİYORUZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar, göçle gelen ailelerin sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmak istediklerini, bunun için özellikle kadınların el işi ve dil kursu, bilgisayar, ütü, dikiş kursu, öfke kontrolüne yönelik eğitim istediklerini dile getirdi. Hotar, şöyle konuştu:

"Göç bir vaka, anayasal bir hak. İnsanların istedikleri yerde yaşama konusunda anayasal özgülüğü var. Bilimsel olarak da göçün iki konusu var. Göç etme sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulama projelerimiz var. Göç veren yerlerdeki verimliliği artırma, yeni iş alanları oluşturma çalışmalarımız var. İzmir’e gelen göç oranı da düşmeye başladı. Aydın’da pamuk üreticileri, mevsimlik işçi bulmakta zorlanıyor. Göçü durdurmak ve sıfırlamak istemiyoruz. Zorunlu göç olmaktan çıkararak, gönüllü göçe dönüştürmek istiyoruz. Eğitim, kültürel ve sağlık nedeniyle göç edilsin."

KURSLAR 6 AY SÜRECEK

Prof.Dr. Nurselen Toygar, bu anketin "Buradaki kültüre nasıl uyum sağlarlar, nelere ihtiyaç var, göçü nasıl engelleyebiliriz" sorularına yanıt almak için yapıldığını anlatırken şöyle dedi:

"Göçün engellenmesinde çok büyük rolü olacaktır. Eylül ayında bu ailelere yönelik meslek edindirme ve beceri kursları vereceğiz. El işi, dil kursu, sağlıklı beslenme, yemek yapımı, müzik aleti çalma, evde basit onarım ve tahta oymacılığı kurslardan bazıları. Eğitim, 6 ay sürecek."