Orman yangınlarına karşılık duyarlılık arttı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, son dönemlerde orman yangılarına karşı duyarlılığın arttığını, yol kenarında küçük bir duman görenlerin bile ücretsiz olan Alo 177 hattını arıdığını söyledi.

İzmir'de orman yangınlarına karşı duyarlılık her geçen gün artıyor. Yol kenarında bir ottan duman çıktığını gören sürücüler bile hemen ücretsiz olan Alo 177 Yangın ihbar hattını arıyor. Yangın harekat merkezindeki görevliler, hemen yangın söndürme ekiplerini harekete geçiriyor. Kısa sürede yapılan müdahalelerle alevler büyümeden yangın söndürülüyor, aynı zamanda milli servet olan yeşil örtü kül olmaktan kurtuluyor. İzmir’de bu kapsamda, 2013 yılı Ocak ayından bugüne kadar Alo 177 Yangın ihbar hattına 525, yangın gözetleme kulelerinden 230 ihbar yapıldığı bildirildi. 155 Polis İmdat hattı ve itfaiyeye yapılan ihbar sayısının da 73 olduğu belirtildi.

İzmirlilerin ormana ve doğaya karşı duyarlı olduğunu dile getiren İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “İnsanlarda orman yangınlarına karşı bilinç oluştu. Alo 177 hattı da orman yangınları ile mücadele için çok önemli bir araç. İhbarların büyük bir kısmı bu şekilde geliyor. Yapılan ihbarların yüzde 80’ni Alo 177 ihbar hattına gelirken, yüzde 20’si ise kulelerden yapılıyor” bilgisini verdi.

Yetkililer, erken müdahalenin orman yangınları ile mücadelede çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Alo 177 hattı geçmiş yıllarda olduğu gibi artık gereksiz aranmıyor. Zaten arayan kişilerin numaraları görünüyor. Eğer gereksiz aramalarla hattı meşgul eden olursa, hukuki yollara başvuruluyor. Alo 177 sadece yangınlar için değil orman ile ilgili her türlü ihbar ve bilgiler için de 24 saat hizmet veriyor. Vatandaş ormana zarar veren her türlü unsur için haber verebilir. Orman yangınları ile mücadelede en önemli unsur erken müdahaledir. Manisa bölgesinde çıkan yangınların ihbarları da İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne geliyor.”

Yetkililer, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sınırlarında 2012 yılında 984 yangında 674 hektar alanın yandığını, 2013 yılında ise bugüne kadar toplam 806 yangın çıktığını, bu yangınlarda bin 386 hektar alandaki ormanın zarar gördüğünü bildirdi.